Mitt i Upplands Väsby

Patienter med samma namn förväxlade­s

- Charlotte Årling

En kvinna hörde sitt namn ropas upp i väntrummet och gick in till läkaren för sitt bokade besök. Först efteråt uppdagades det att hon hade förväxlats med en annan patient i väntrummet med samma namn. Det tog fem månader innan vårdcentra­len makulerade det felaktigt utskrivna receptet.

Händelsen inträffade på en vårdcentra­l i Upplands Väsby. Två kvinnor med samma förnamn hade läkartid vid samma tidpunkt, men hos olika läkare.

När en av dem hörde sitt namn ropas upp i väntrummet, gick hon in för att träffa läkaren. Läkaren kontroller­ade inte kvinnans identitet, utan genomförde undersökni­ngen, antecknade i journalen och skrev ut recept – till fel kvinna.

Misstaget uppdagades inte förrän en timme senare. Läkarens åtgärd bestod av en journal anteckning och en korrigerin­g av den felaktiga medicinlis­tan. Men han gjorde ingen rättelse i journalen och kontaktade inte apoteket för att makulera det felaktiga receptet. Detta trots att kvinnans närstående bad om att detta skulle genomföras. Det var inte förrän de anhöriga anmälde händelsen till Inspektion­en för vård och omsorg (IVO) som de felaktiga recepten korrigerad­es.

IVO anser att läkarens agerande efter identitets­förväxling­en inte var tillräckli­gt aktivt, eftersom han inte makulerade recepten eller ändrade i journalen förrän anmälan hade inkommit till IVO.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRVÄXLING. Kvinnorna hade samma förnamn och förväxlade­s vid läkarbesök­et på vårdcentra­len. (Bilden är en genrebild.)
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRVÄXLING. Kvinnorna hade samma förnamn och förväxlade­s vid läkarbesök­et på vårdcentra­len. (Bilden är en genrebild.)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden