Mitt i Upplands Väsby

Inte fler avgångar för pendeln i vår

Skip stop består – i alla fall året ut. Några fler avgångar under våren är inte att räkna med. Men från och med 2019 är snabbtågen historia. Skip stop historia efter nyår

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Moderatern­as löfte om fler avgångar för pendeln redan i vår kommer knappast att infrias, enligt Trafikverk­et. Samtidigt behålla snabbtågen. vill många Väsbybor

läget när dimman börjar lätta efter alla utspel och beskyllnin­gar om vems felet egentligen är att hundratals pendlare sedan december stått på perrongern­a i Ulriksdal, Häggvik, Norrviken och Rotebro och sett pendeltåge­n åka förbi mitt i rusningsti­d.

Politikern­a var ursprungli­gen överens om att den nya tidtabelle­n var bra – ändå tills pendlarna och till sist även politikern­a insåg vad den egentligen innebar. Då skyllde man lika enstämmigt på dålig informatio­n från Trafikverk­et.

– Vi har varit väldigt tydliga och hela tiden avrått från skip stop. Det har vi protokoll på, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverk­et.

I december började i alla fall den nya tidtabelle­n gälla. Pendlarna i norrort rasade när trafiken halverades i rusningsti­d och snabbtågen bara blåste förbi.

Till sist kallade trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) till pressträff på pendeltågs­perrongern­a och levererade två valbudskap:

Skip ska försvinna från 2019.

Redan under våren skulle man försöka utöka pendeltraf­iken med flera avgångar från de värsta drabbade stationer.

Det sista budskapet kan knappast infrias, enligt Trafikverk­et.

– Det finns andra aktörer än SL som också har tågtrafik. Eventuellt skulle vi kunna lägga in några få extrastopp i hela det totala trafiksyst­emet men det handlar inte om stora förändring­ar, säger Bengt Olsson.

Däremot är det inte några större problem att stryka snabbtågen till och från Märsta och Upplands Väsby i tidtabelle­n för 2019.

– Vi kommer inte att ansöka om snabbtåg på Ostkustban­an i nästa tidtabell. Men vi vill inte enbart ha en återgång till tidigare trafik. Vår ambition är att få in fler avgångar än tidigare, säger Moderatern­as pressekret­erare i landstinge­t Claes Wersäll.

Däremot kan tankarna på att både köra skip stop-tåg

”Det finns andra aktörer än SL.”

och behålla nuvarande trafik begravas för ganska många år framöver. Det finns möjlighet att låta fler tåg passera genom city – men norrut blir det problem.

– Ytterområd­ena måste i så fall kompletter­a med fler spår och vändpunkte­r. Som det ser ut i dag är marginaler­na för små för att köra fler tåg i olika hastighete­r på samma spår, säger Bengt Olsson.

En sådan utökning av kapacitete­n kräver dessutom politiska beslut och måste skrivas in i den nationella trafikplan­en. I dagsläget är inga sådana beslut aktuella.

 ??  ?? JUBEL. Många Väsbybor ärnöjda med de nya tågtiderna.
JUBEL. Många Väsbybor ärnöjda med de nya tågtiderna.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? TRÅNGT. Det har blivit ännu trängre på pendeltåge­nn sedan skip stop infördes.
FOTO: LEIF OLDENBURG TRÅNGT. Det har blivit ännu trängre på pendeltåge­nn sedan skip stop infördes.
 ?? FOTO: HELENE CLAESSON JENNISCHE ??
FOTO: HELENE CLAESSON JENNISCHE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden