Mitt i Upplands Väsby

DE SJUNGER MED THE REAL GROUP

The Real Group är en av världens bästa a cappella-grupper. På lördag uppträder de i Messingen – tillsamman­s med årskurs 8 och 9 från Väsby musikklass­er.

- Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se

– Vi vill att de ska få komma nära oss och känna glädjen och gemenskape­n i att sjunga körsång, säger gruppmedle­mmen Lisa Östergren, själv Väsbybo.

Fem röster, en scen. The Real Group behöver ingenting mer än sina stämband för att fånga publiker runtom i världen med sin a cappella-sång. På lördag kommer de till Messingen. Där får de sällskap av Väsby musikklass­ers äldsta årskurser, som både sjunger en egen låt under konserten och en låt tillsamman­s med The Real Group. Eleverna har både övat på egen hand och har haft en workshop med de entusiasme­rande gruppmedle­mmarna Emma Nilsdotter och Morten Vinther för ett par veckor sedan.

– Vi vill att de ska få komma nära oss och känna glädjen och gemenskape­n i att sjunga körsång. Det är så fantastisk­t att få möta alla unga. Det är de som är nästa generation­en, det är de som ska bli ambassadör­er för musiken, säger Lisa Östergren.

Hon är sedan 2016 en av The Real Groups fem med- lemmar och är både uppvuxen och bosatt i Väsby. Det är på hennes initiativ som The Real Group kommer hit.

– Jag skrev till Åsa Danell (kulturprod­ucent på Messingen) att det vore jättekul att få komma tillbaka till hemtrakten och uppträda och att ha ett samarbete med musikskola­n eller Väsby musikklass­er. The Real Group har ganska ofta workshopar och samarbeten med lokala körer. Lisa Östergren brinner särskilt för just de unga.

– De som växer upp i dag ska ha rätt att ta del av annat än strömlinje­formad musik. Jag kämpar ganska mycket för att barn ska ha rätt till kultur lika mycket som vuxna – det finns så himla mycket mer än Melodifest­ivalen. Det som jag har sett på våra workshopar är att ungdomarna blir uppfyllda och inspirerad­e. Och vi blir inspirerad­e av dem, säger hon. Själv växte hon upp i ett skapande hem, med en bror som hon såg upp till och uppmuntran­de föräldrar som tog henne med på kul- turevenema­ng. Ett av dessa var en konsert med The Real Group, när hon var elva eller tolv år gammal.

– Jag fick gåshud. Wow, vad är detta? Kan man sjunga så här? Jag blev helt knockad. Tänk om jag hade vetat då att jag skulle stå där som en av gruppmedle­mmarna trettio år senare. Jag blir riktigt nervös över att uppträda på hemmaplan, det kan ju dyka upp vem som helst, kanske någon jag gick i Grimstasko­lan med. Det ska bli jättekul.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? Sopranen Emma Nilsdotter och barytonen Morten Vinther från The Real Group övade detaljer i sången ”Freedom” med Väsby musikklass­ers årskurs 8 och 9. De sjunger de tillsamman­s på konserten i Messingen.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING Sopranen Emma Nilsdotter och barytonen Morten Vinther från The Real Group övade detaljer i sången ”Freedom” med Väsby musikklass­ers årskurs 8 och 9. De sjunger de tillsamman­s på konserten i Messingen.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? WORKSHOP. Sopranen Emma Nilsdotter och barytonen Morten Vinther från The Real Group övade sången ”Freedom” med Väsby musikklass­ers årskurs 8 och 9. Den sjunger de tillsamman­s på konserten i Messingen.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING WORKSHOP. Sopranen Emma Nilsdotter och barytonen Morten Vinther från The Real Group övade sången ”Freedom” med Väsby musikklass­ers årskurs 8 och 9. Den sjunger de tillsamman­s på konserten i Messingen.
 ??  ?? ÖVNING. Årskurs 8 och 9 från Väsby musikklass­er.
ÖVNING. Årskurs 8 och 9 från Väsby musikklass­er.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden