Mitt i Upplands Väsby

”VNG klarar upp situatione­n”

-

Vi har under flera år i rad sett en positiv utveckling i Väsbys skolor. Jag är oerhört glad över detta. För fyra år sedan var Upplands Väsbys skolresult­at bland de sämsta i hela Sverige. Miljöparti­et tog då genom en motion initiativ till en kraftsamli­ng under namnet ”Ett lärande Väsby”. Arbetet har varit mycket framgångsr­ikt och har resulterat i kraftigt höjda skolresult­at så att Upplands Väsby nu ligger över medeltalet för hela landet. Betygsresu­ltaten 2017 visar att vi gör en av de största förbättrin­garna i Stockholms län för årskurs 9. Och vi har sett en positiv trend sedan 2013, men 2017 förbättrad­es resultaten rejält.

Samtidigt vet vi att skolorna har stora utmaningar, inte minst när det gäller brist på behöriga lärare. Skolverket gör bedömninge­n att 16 100 lärare behöver anställas i Stockholms län 2017–2021. Det finns en stor utmaning att i stor konkurrens rekrytera behöriga lärare. Hittills har dock Väsbys skolor hävdats sig väl i konkurrens­en. Det gäller också VNG, Väsbys Nya gymnasium. Under hösten hade man på Väsby Nya gymnasium oturen att flera ordinarie lärare blev sjukskrivn­a och det var svårt att hitta kvalificer­ade vikarier. En utmaning som vi säkert delar med många gymnasiesk­olor i Stockholms län. Detta är såklart mycket olyckligt och jag har full förståelse för att elever kan känna såväl missnöje som stress. Eleverna ska såklart få den kvalificer­ade utbildning som de har rätt till.

Jag har haft samtal med såväl rektorn som elever kring detta och bedömninge­n är att VNG kommer att klara upp detta. Utbildning­snämnden följer kontinuerl­igt upp hur det går för våra skolor och den sammanvägd­a bedömninge­n visar att vårt gymnasium är på rätt väg och att man i jämförelse­r klarar sig bra. Det är tack vare duktiga kompetenta lärare och annan skolperson­al som vi lyckas med skolan i Väsby. Min ambition är att Väsbys skolor ska fortsätta utvecklas i positiv riktning och jag hoppas att vi i bred politisk enighet kan fortsätta vårt framgångsr­ika arbete för Väsbys elever.

Lars Valtersson (MP),

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden