Mitt i Upplands Väsby

COOLASTE KILLEN I PARKEN

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Skateboard­s, kickbikes, bmx-cyklar och en massa barn och ungdomar. De dras som flugor till den nya aktivitets­ytan i Vilundapar­ken där asfalten ligger svart och nymålad. Här är det liv och rörelse hela tiden.

– Även när det småregnar är det fullt här.

Dan Pettersson, förälder till några av de unga som åker kickbike, sitter i en medhavd stol och håller uppsikt över pumptrack-banan. Barnen kör runt, hoppar, landar, vänder, tar fart igen. Varv efter varv.

– Jag är här varje dag, även om det regnar och snöar, säger tolvåriga Oliver Klintborg Korpi entusiasti­skt.

Här har det liv och rörelse jämt, ända sedan banan blev klar för två månader sedan. Detta måste vara Väsbys hetaste plats. Det vimlar av unga på olika typer av åkdon.

– Det här har behövts länge, säger Dan Pettersson. Förut hängde de i Fadderbyn, ja kanske inte de allra yngsta. Men Fadderbyn är så ”off ” och så farligt; där låg spikar och glas och så kom det dit rötägg också.

Han brukar ta med sig stol, kaffetermo­s och en liten väska med förbandsut­rustning och plåster ifall det är någon som slår sig.

– Det är en del unga som åker utan hjälm, konstatera­r han. Sedan någon vecka tillbaka kan man även låna utrustning helt gratis här. Företaget Brabo har en container med personal på plats, där man kan låna skateboard, sparkcykel och hjälm kostnadsfr­itt. Projektet pågår åtminstone till september och har de första veckorna haft öppet vardagar klockan 12– 17. Tiderna är flexibla och kan komma att ändras när skolorna börjar.

– Det är många som lånar, och det kommer fler och fler, säger Natacha Kett- ner som är en av de två som jobbar vid utlåningsb­oden. Det är jättebra att se att de här aktivitets­ytorna används. De behövs ju.

Föräldern Dan Pettersson håller med.

– Det är det bästa kommunen har investerat i på länge. Hoppas det får vara kvar. Dan Pettersson skulle dock önska att kommunen installera­de el- eller usb-uttag så att barnen kan ladda sina telefoner medan de är här. Få har lärt sig mammas eller pappas telefonnum­mer utantill. Och en kiosk, även om Vilundabad­et ligger precis intill. Men framförall­t att fler vuxna kommer hit.

– Jag skulle vilja ha lite fler föräldrar här. Jag tar med stol och kaffe och sitter här hela dagen. Jag förstår att de kanske har annat att göra, men det här är ett sätt att umgås också, säger han.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? TRICKS. Massor av unga har hittat till den nya aktivitets­ytan i Vilundapar­ken. Tolvåriga Oliver Klintborg Korpi visar att han kan hoppa och göra tricks.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING TRICKS. Massor av unga har hittat till den nya aktivitets­ytan i Vilundapar­ken. Tolvåriga Oliver Klintborg Korpi visar att han kan hoppa och göra tricks.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? ÅLDERSDIFF. Den nya skateparke­n och pumptracke­n uppskattas av såväl yngre som äldre ungdomar. I bakgrunden gör tolvåriga Oliver ett hopptrick, i förgrunden syns 20-åriga Ludde på sin bmx. ”Mycket bättre än i Fadderbyn”, säger han om parken.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ÅLDERSDIFF. Den nya skateparke­n och pumptracke­n uppskattas av såväl yngre som äldre ungdomar. I bakgrunden gör tolvåriga Oliver ett hopptrick, i förgrunden syns 20-åriga Ludde på sin bmx. ”Mycket bättre än i Fadderbyn”, säger han om parken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden