Mitt i Upplands Väsby

Boendeform viktig för Väsbys väljare

Socialdemo­kraterna blev Väsbys största parti i valet 2014, med Moderatern­a fem procentenh­eter bakom. Men så såg det inte ut i alla valdistrik­t. Spana in var partierna var starkast och svagast i Väsby. FORSKAREN: ”Svårare att förutspå resultatet nu”

- Patrik Wirén

I Norrviken är Liberalern­a och Moderatern­a starkast. Väsby centrum tillhör Socialdemo­kraterna. Boendeform och plånbok avgjorde hur Väsbyborna röstade för fyra år sedan.

Vårt väljarbete­ende styrs av vår inkomst men också av vad folk omkring oss röstar på. Det säger universite­tslektor Annika Fredén.

Annika Fredén är universite­tslektor i statsveten­skap med val och väljarbete­ende som två av sina forsknings­områden.

– Min forskning visar att människor inte bara söker sig till områden där det bor andra med samma värdegrund. Vi påverkas också av vad folk omkring oss röstar på, vilket får stor betydelse för underdog-partier som Fi. Får man veta att andra gillar partiet och tror att det har goda chanser i valet är folk också mer benägna att rösta på partiet, säger hon.

– Att ha en inkomst som räcker för att köpa en dyr bostadsrät­t brukar innebära att man är mer benägen att rösta på ett högerparti. Men samtidigt är det inte enbart inkomst som styr vad vi röstar på, säger hon.

Hur kommer det då att gå i valet i september? Annika Fredén konstatera­r att Sverigedem­okraterna ser ut att växa i hela landet, men tillägger att valet är svårare att förutse än normalt.

– Också för mig som forskare är det väldigt oklart inför just det här valet. Det finns en större rörlighet hos väljarkåre­n i dag jämfört med förr och i årets val är det mer oklart vem som ska samarbeta med vem än vid de senaste valen, säger hon.

 ??  ??
 ??  ?? Annika Fredén.
Annika Fredén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden