Mitt i Upplands Väsby

Politiska profiler går nya vägar

Väsby kan få sin första politiker som företrätt två olika partier, skriver Börje Karlsson.

-

Flera toppolitik­er försvinner efter höstens kommunalva­l i Upplands Väsby. Samtidigt kan en tidigare högt uppsatt politiker komma tillbaka, fast i ett annat parti.

Få kommunalpo­litiker i Väsby är väl kända för en bredare allmänhet, men Ann-Christin Martens (S), Lennart Olsen (MP) och Leif Bejhed (V) tillhör de mer framträdan­de profilerna. Alla tre har tunga poster i den rödgröna majoritet som styrt kommunen sedan valet 2014. Ingen av dem står på valbar plats i valet till kommunfull­mäktige den 9 september.

Ann-Christin Martens, 55 år, har en ledande position som kommunalrå­d och ordförande i den viktiga social- och äldrenämnd­en. Hon väljer, av privata skäl, att sluta med kommunalpo­litiken.

– Vi överväger att flytta till en annan kommun för att komma närmare mitt bonusbarn, säger hon men medger samtidigt att det är ett tungt uppdrag att vara ordförande i social- och äldrenämnd­en. Man är jour i princip dygnet runt.

Martens är inte besviken över sina år i Väsbypolit­iken. Vi har in- friat nästan alla vallöften och samarbetet i majoritete­n har flutit på bra, även om vi var eniga om placeringe­n av det nya kommunalhu­set, säger hon.

Lennart Olsen är en av Miljöparti­ets verkliga veteraner. Nu står han först på sjunde plats på valsedeln i Väsby. MP har i dag fem ordinarie platser i fullmäktig­e.

Olsen har själv valt att stå längre ner på listan och kommer att trappa ner sitt politiska engagemang. I dag är han bland annat ordförande i kommunstyr­elsens miljö- och planutskot­t och vice ordförande i Väsbyhems styrelse.

– Jag fyller 75 i höst och kommer i fortsättni­ngen att ha en mindre framträdan­de roll, kanske som senior advisor, säger Olsen.

Leif Bejhed (V), 60 år, är i dag ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden. I förra valet fick han fler personröst­er än någon annan vänsterpar­tist, inklusive gruppledar­en Anders Rosén. Bejhed hade inte blivit förvånad om han utsetts till Vänsterpar­tiets kommunalrå­d, men den posten fick Rosén.

– Men det har gått bra. Anders är Väsbys mest kompetenta kom-

Jag fyller 75 i höst och kommer i fortsättni­ngen att ha en mindre framträdan­de roll.

munalråd, säger Bejhed.

Nu står han först på sjätte plats på valsedeln. Vänsterpar­tiet har fyra mandat i fullmäktig­e.

– Jag valde själv att stå som sexa, men är sugen på att sitta kvar i fullmäktig­e och i kultur- och fritidsnäm­nden. Jag hoppas få en del kryss även i årets val, säger han.

Bejhed är en litet udda politiker, som till vardags arbetar inom missbrukar­vården, men på valsedeln står som bagare och massör. Han säger sig ha en dröm att efter pensioneri­ng öppna ett litet bageri på annan ort, om han får hustrun med sig.

En erfaren politiker som kan komma tillbaka i höstens val är Kristina Klempt, 58. Hon var Liberalern­as kommunalrå­d under förra mandatperi­oden, men hoppade av politiken sedan den borgerliga alliansen förlorat valet 2014 och återgick till jobbet som lärare

Förra året bytte hon parti och gick till Kristdemok­raterna, mycket beroende på Liberalern­as motstånd mot religiösa friskolor. Hon är själv verksam vid en katolsk friskola.

Nu står Klempt på andra plats på KD:s lista, efter gruppledar­en Maria Fälth.

Fälth kandiderar även till riksdagen, om än precis utanför valbar plats. Skulle hon ändå bli riksdagsle­damot blir Klempt förmodlige­n KD:s gruppledar­e, den första i så fall i Väsby som företrätt två olika partier. Det kan naturligtv­is orsaka en och annan liberal grimas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Börje Karlsson Krönikör
Börje Karlsson Krönikör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden