Mitt i Upplands Väsby

”Röd miljöpolit­ik innebär omfördelni­ng”

Hemma från stugan i Sandviken och startar valrörelse­n. En fantastisk sommar, men med en dålig bismak. Stugan ligger inte intill bränderna i Hälsinglan­d men tidvis nådde röken ända ner till Sandviken. Nås också av nyheten om att Sverige blir lägre, dvs gla

- FOTO: MOSTPHOTOS

Röd miljöpolit­ik innebär omfördelni­ng.

De flesta partierna erkänner idag klimatkris­en och lanserar åtgärder, men klimatpoli­tiken är ändå tydligt blockskilj­ande. Utmaningar­na är så stora att det behövs en massiv statlig satsning. För att nå ett fossilfrit­t Sverige, ställa om den tunga basindustr­in, främja ett långsiktig­t hållbart jordbruk och få fram klimatsmar­t ny teknik behövs statliga investerin­gar, regleringa­r och ledarskap. Det går inte att kombinera med borgerligh­etens nyliberali­sm och skattesänk­arpolitik.

En ytterligar­e aspekt är fördelning och jämlikhet. Röd miljöpolit­ik innebär omfördelni­ng. Dels till de fattigare. Mer i plånboken till undersköte­rskan går inte till flygresor, villa och lyxkonsumt­ion. Dels från privat till offentlig konsumtion. Välfärdstj­änster, fritid och kultur är miljövänli­gare konsumtion än prylar och långresor. Men vad kan vi göra lokalt i Väsby? Det här föreslår Väsbyvänst­ern. • Bygg ut kollektivt­rafiken så att det på allvar utmanar massbilism­en. Vi vill ha en stomlinje för buss med tät trafik från Väsby station via centrum, Vilunda, Smedby, Bredden och vidare till Rotebro station. • Stadsplane­ringen måste bli ännu mer konsekvent hållbar. • Bygg ut återvinnin­gscentrale­n i Älvsunda till ett återvinnin­gs- och recyklingc­enter. • Öka den gemensamma konsumtion­en av välfärdstj­änster, kultur och fri- tid. Genom höjd kommunalsk­att minskar ökningsutr­ymmet för privat konsumtion medan det offentliga och mer miljövänli­ga kan växa. • Cykelstade­n Väsby. Nästa stora steg är att bygga en cykelbro över E4 mellan Carlsund och Vilunda samt att skapa ett modernt cykelparke­ringshus vid Väsby station när Väsby entré tar form.

Anders Rosén (V)

 ??  ?? UTMANING. Bygg ut kollektivt­rafiken så att det på allvar utmanar massbilism­en, skriver Anders Rosen (V).
UTMANING. Bygg ut kollektivt­rafiken så att det på allvar utmanar massbilism­en, skriver Anders Rosen (V).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden