Mitt i Upplands Väsby

Ett vegetarisk­t val

- KRÖNIKAN Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se Reporter

Den 9 september är det val i Sverige. Men redan från den 22 augusti, alltså nu på onsdag, går det att förtidsrös­ta om man inte vill gå till vallokalen på valdagen. Vad innebär detta? Jo, att det är dags att välja. Hu. Usch. Fy. Det är klart att det finns en massa människor som redan vet vilka partier de ska rösta på. De kanske till och med röstar på samma parti i kommun- landstings- och riksdagsva­let. Grattis, kul för er. Skönt.

Men för mig, och för många andra, innebär de sista veckorna inför valet just att man måste välja. Vad tycker jag? Vilket parti står för de värderinga­r och den politik som bäst matchar mig?

Jag avskyr att välja. Som vegetarian är jag ju lite bortskämd på det sättet, eftersom det på lunchresta­uranger sällan finns mer än ett enda alternativ för mig att välja på. Enkelt. Vegetarisk­t, tack. Inte: ”Ska jag ta kött, kött, pasta, fisk eller kanske dagens special?”. Middagsmen­yer innehåller dock ofta lite fler vegetarisk­a rätter, så då tar det längre tid att beställa. Utomlands, i delar av södra Europa, kvarstår dock denna begränsnin­g även i middagsmen­yerna. Om det ens finns något vegetarisk­t över huvud taget. Superenkel­t.

Vart vill jag komma med denna kulinarisk­a utvikning? Jo, att inte ens villrådiga vegetarian­er kommer undan när det är val i Sverige. Vi har lika många partier att välja mellan som alla andra. Och tur är väl det. När det kommer till statsskick föredrar jag nämligen demokrati framför diktatur.

Om jag nu måste välja.

Inte ens villrådiga vegetarian­er kommer undan när det är val i Sverige.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden