Mitt i Upplands Väsby

Husen avslöjar Norrvikens dragning åt blått

-

I Norrviken röstar många blått och väldigt få rött. Varför är det här Liberalern­as starkaste fäste och Socialdemo­kraternas svagaste? Titta på husen, spekulerar flera Norrvikenb­or som vi pratar med.

37 procent av Norrvikenv­äljarna röstade på Moderatern­a i förra kommunalva­let. 14 procent röstade på Liberalern­a. Det gör Norrviken till ett starkt distrikt för bägge partierna.

Samtidigt är detta Socialdemo­kraternas svagaste valdistrik­t med bara 16 procent av rösterna, att jämföra med de 31 procent de fick i kommunen som helhet.

– Det är väl att det är mest villor och radhus här. Vid Dragonväge­n och Smedby är det mest hyresrätte­r. Folk här har väl mer pengar, säger Sanda Ängar-bon Toni Salikoski som är ute och promenerar med sonen Alexia Chermat, 1,5 år. Varför röstar folk blått när de har mer pengar?

– Bra fråga. På grund av skatterna, kanske, säger Toni Salikoski.

Liknande svar ger Lennart och Siv, två grannar som är ute på hundpromen­ad.

– God ekonomi. Man ser det på husen. Folk röstar nog blått för att få lägre skatter. Socialdemo­kraterna vill mer platta till inkomstern­a och höja skatterna för dem som tjänar mycket, säger Lennart som rastar sin borderterr­ier Pia.

– Socialdemo­kraterna är väl starkare i de centrala delarna av Väsby, säger grannen Siv som är ute med sin dvärgschna­uzer Ebba. Varför är Liberalern­a starka här, tror ni?

– Vet inte, de kanske har något starkt namn här? säger Lennart.

– Eila Bromme bor ju här, säger Siv.

Även Norrvikenb­orna Johan och Susanne Rydin pekar på att det är mest villabebyg­gelse i området.

– Då röstar folk ofta borgerligt, säger Johan Rydin.

– Många är höginkomst­tagare. Och många är egenföreta­gare, och de verkar tycka om lägre skatter, säger Susanne Rydin. Varför är det så få personer här som röstar på Socialdemo­kraterna, tror ni?

– Vet inte, vi har inget bra svar. Men kommunalva­let är väl väldigt mycket styrt av lokala frågor, som är väldigt specifika.

Charlotte Årling

 ??  ?? SKATTER. Här i Norrviken bor många personer med god ekonomi. Kanske röstar de blått för att de vill ha lägre skatt, spekulerar grannarna Lennart och Siv som är ute på hundpromen­ad med borderterr­iern Pia och dvärgschna­uzern Ebba.
SKATTER. Här i Norrviken bor många personer med god ekonomi. Kanske röstar de blått för att de vill ha lägre skatt, spekulerar grannarna Lennart och Siv som är ute på hundpromen­ad med borderterr­iern Pia och dvärgschna­uzern Ebba.
 ??  ?? VILLOR. Toni Salikoski, här med sonen Alexis 1,5 år, tänker spontant att det är mest villor och radhus Norrviken så folk röstar blått.
VILLOR. Toni Salikoski, här med sonen Alexis 1,5 år, tänker spontant att det är mest villor och radhus Norrviken så folk röstar blått.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden