Mitt i Upplands Väsby

Boule är den bästa medicinen

I villa Karlsros nyrenovera­de trädgård kunde PRO Väsby nyligen arrangera distriktsm­ästerskap i boule för tillresta lag från Norrtälje i norr till Järna i söder. Den sociala biten är dock minst lika viktig som att vinna. – Att vara med i en pensionärs­före

-

I mitten på juni invigdes villa Karlsros nyrenovera­de trädgård och PRO Väsby har har kunnat nyttja den flitigt under sommaren. Själva villan är dock ännu inte helt klar. Den saknar fortfarand­e handikappa­npassad toalett och hiss. När den saken är ordnad flyttar PRO Väsby hit, under tiden som villa Korpkulla i Järnvägspa­rken renoveras.

Nu har föreningen kunnat arrangera distriktsm­ästerskap i boule på villa Karlsros nyanlagda banor som är av ”yppersta klass”.

– På vår begäran renoverade­s tomten först; under sommaren har vi ju våra aktivitete­r ute, berättar PRO Väsbys ordförande Hans Mohlin. De har lagt ned väldigt mycket jobb på att det ska bli alldeles slätt och jämnt. Vi har plats för totalt åtta banor. Föreningen­s boulespela­re är entusiaste­r och nyttjar grusgångar­na frekvent, med träning fyra gånger i veckan tills det blir tjäle eller snö. Då åker de till Flemingsbe­rgs inomhushal­l en gång i veckan. Här i trädgården arrangeras också linedance och gymnastik. Körsången kan också hållas utomhus, liksom akvarellmå­lningen.

– Att sitta här och måla akvareller är som att vara Skagenmåla­re, säger Hans Mohlin. Han menar att föreningen­s viktigaste uppdrag är att förebygga ensamhet bland äldre. Föreningen har 1 400 medlemmar varav cirka 200–250 är aktiva, och Hans Mohlin önskar att många fler skulle vara det.

– Det viktigaste för alla pensionäre­r är det sociala umgänget. Och när man dessutom kan ha så jäkla kul..! Vi anordnar vardagsakt­iviteter så att folk får rutiner och kan säga: ” Vi ses på tisdag”. Att vara med i en pensionärs­förening är som att vaccinera sig mot ensamhet. Charlotte Årling

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden