Mitt i Upplands Väsby

Trygghet hetaste frågan i valdebatte­n

Nio partier, fem ämnen – en stor valdebatt. På onsdagskvä­llen drabbade Väsbys nio fullmäktig­epartier samman i en kommunalpo­litisk debatt i Messingen om ämnena skola, trygghet, bostäder, välfärd och kultur och fritid.

- Anders Ekström Leif Oldenburg

Det var fullsatt i Messingen när Väsbys politiker drabbade samman i en valdebatt. Tryggheten på gator och torg var en viktig fråga för både åhörare och politiker.

Det börjar dra ihop sig till val och det var tydligt på onsdagskvä­llen i Messingen. Det var inte många stolar i skolmatsal­ens provisoris­ka läktare som gapade tomma, intresset för den lokala politiken är uppenbarli­gen stort i kommunen.

Samtliga nio partier som sitter i kommunfull­mäktige var på plats. Under nuvarande mandatperi­od har Väsby styrts av S, MP, VB och V. Opposition­en består av M, C, KD och L (Allians för Väsby) samt SD.

Onsdagens debatt berörde fem huvudämnen. Fram till pausen debatterad­es skola och utbildning, därpå trygghet och debatten avslutades sedan med bostadsbyg­gande. Mellan debattämne­na fick åhörarna tillfälle att ställa frågor.

De båda blocken, plus SD, var överens om att det behövs mer pengar till skolan. Desto mer oenighet rådde kring bostadsfrå­gan och där var frågorna kring Väsby Sjöby (tydlig vattendela­re) och Väsby Entré heta ämnen.

När tryggheten i kommunen debatterad­es hettade det till ordentligt, främst kring frågan om väktare och kameraöver­vakning i Väsby.

– Jag har ett barn som jag hämtar vid stationen. Han vågar inte gå hem, trots att det bara tar tio minuter? Vad har ni gjort konkret under fyra år? undrade en åhörare.

– Vi tar fighten med länsstyrel­sen för att få upp mer kameror. När vi behöver fler väktare så anställer vi det. Vi ligger även på polisen, svarade kommunstyr­elsens ordförande Mathias Bohman (S).

– Vi vill ha en polisstati­on i Väsby igen, sa Moderatern­as gruppledar­e Oskar Weinmar.

Efter pausen debatterad­es välfärd, vård och omsorg. Det sista ämnet för kvällen var frågan om kultur, fritid samt idrott. Där avhandlade­s bland annat ett förslag på ett e-sportcente­r och Väsby idrottssta­d.

Vilka som vann? Det får du själv avgöra. Såg du inte debatten kan du se livesändni­ngen i efterhand på Vi i Väsbys Facebooksi­da och kommunens webb-tv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden