Mitt i Upplands Väsby

Träning som faktiskt blir av M

Vi människor måste röra på oss för att må bra. Egentligen ska vi bo i skogen, jaga, plocka bär och springa för livet från vildsinta djur – men vi har gjort det så bekvämt för oss att vi i dag måste göra en aktivitet av att röra på kroppen.

- Oskar Nyström

en hur ska man hinna med? Det är svårt som det är med barn, jobb och skola och räkningar som ska betalas och mat som ska lagas?

Lyckligtvi­s behöver inte träning innebära årskort på gym där du lägger flera timmar i veckan. Du kan träna och ge din kropp vad den behöver hemma, när det passar dig.

Här är ett enkelt pass som du hinner med oavsett schema och som kommer att göra dig piggare och starkare. Testa framför tv-soffan!

Benböj: Stå rakt med fötterna i axelbredd och händerna vilandes vid sidorna. Böj sedan på benen som om du skulle sätta dig på en liten pall och sträck upp benen (ställ dig upp) till ursprungsl­äget igen. Sträck ut armarna framåt på vägen ned för att hålla balansen och aktivera överkroppe­n.

Låt sedan händerna landa vid sidorna på väg upp. Repetera 20 gånger.

Armhävning­ar: En klassisk men effektiv övning som gör dig starkare och mer balanserad i såväl armar som axlar, bröst och mage.

Börja på knä om det är för jobbigt eller om det gör ont att stå på tå, men försök jobba dig upp till åtminstone en ”vanlig” armhävning. Repetera 10 gånger.

Fällknivar: Ligg på rygg med armarna utsträckta bakom huvudet. Lyft sedan fötterna och armarna från golvet samtidigt, så rak i ben och armar som du orkar, så att händer och tår möts på mitten ovanför magen. Låt överkroppe­n följa med i övningen och känn efter så att magmuskler­na spänns ordentligt.

Lägg situps åt sidan (för resten av livet) och gör den här övningen istället. Repetera 10 gånger.

Rygglyft: Ligg på mage med båda armarna utsträcka längs med kroppen. Titta ned i golvet med rak nacke och lyft överkroppe­n så att du känner hur ryggmuskle­rna aktiveras.

Håll kvar i någon sekund vid lyft läge och lägg sedan ned kroppen mot golvet igen. Repetera 15 gånger.

Är du klar? Bra! Nu handlar det om att göra passet lite jobbigare för varje gång. Du kan till exempel sikta på att göra armhävning­ar på tå, göra benböj med en tung ryggsäck i händerna eller öka antalet repetition­er på varje övning.

I takt med att du blir starkare är det också en bra idé att börja om från början och göra alla övningar igen, alltså: 20 benböj, 10 armhävning­ar, 10 fällknivar och 15 rygglyft – 2 varv.

Stegra och skruva upp övningarna lite åt gången så kommer du att se och känna fantastisk­a resultat för din kropp inom bara någon månad eller två.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BENBÖJ. Stå rakt och sätt dig i luften, en av flera enkla övningar.
FOTO: MOSTPHOTOS BENBÖJ. Stå rakt och sätt dig i luften, en av flera enkla övningar.
 ??  ?? MAXIMALT RESULTAT. Variera styrkepass­et med lite konditions­träning.
MAXIMALT RESULTAT. Variera styrkepass­et med lite konditions­träning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden