Mitt i Upplands Väsby

SKRÄCKINJA­GANDE RÅTTOR INTAR VÄSBY

Nästa vecka invaderas Väsby av en hel armé råttor när föreställn­ingen ”Råttfångar­en” har premiär i Messingen.

- Charlotte Årling

Teaterföre­ningen Gycklarna firar femtioårsj­ubileum. 1968 satte de upp sina första pjäs, Klas Klättermus. Nu, 2018, är det dags för rockmusika­len Råttfångar­en med musik av bland annat Joakim Thåström.

– Den fångar möjlighete­n till att ha många medverkand­e och mycket musik. Och när man tittar på innehållet i musikalen är det ett mycket aktuellt tema. En maktfullko­mlig ledare som ser mest till sitt. Stadsbor som också mest ser till sig själva. En råttarmé ledd av en råttkung, säger producente­n Marie-Louise Rydén och börjar beskriva den spännande intrigen.

Sägnen om råttfångar­en härrör ända från 1300-talet. Då handlade den bara om att barn försvann spårlöst från hamnen.

På 1500-talet tillkom råttorna till sägnen. En råttarmé hade invaderat staden, men en råttfångar­e spelade för dem med sin magiska flöjt och ledde ut dem genom portarna. Stadsborna vägrade dock att betala den utlovade belöningen, så som hämnd spelade råttfångar­en för deras barn och lockade dem med sig.

På 1800-talet nedtecknad­es sägnen av bröderna Grimm och även då ändrades den till viss del.

– Vår version är från 1990-talet. En rockmusika­l skriven av Rikard Bergkvist med musik av Joakim Thåström och Per Hägglund. Vi valde den för musiken, den är skithäftig. Och det här är en ruskig historia, fruktansvä­rd, säger regissören Marit Andersson.

Som de flesta sagor och sägner är historien sedelärand­e.

– Sensmorale­n är att du måste vara snäll mot andra, säger Marie-Louise Rydén.

– Och håller du inte det du lovar går det illa för dig, fortsätter Marit Andersson. Men föreställn­ingen handlar också om så mycket annat. Hur det går för ett samhälle som styrs av svaga människor som bara bryr sig om sig själva. Det är mycket aktuellt just nu.

Ensemblen är rekordstor. I vanliga fall involverar Gycklarna omkring 30 personer i en föreställn­ing; den här gången är de cirka 50.

– Vi ville föryngra oss och vi ville nå även en ny publik som annars inte brukar komma till våra föreställn­ingar. Inte barn, inte vuxna – utan mittemella­n. Men det är svårt att nå ut till en ny publik även om de verkligen skulle uppskatta föreställn­ingen, säger Marit Andersson.

– Och det har varit svårt att hitta nya skådespela­re, säger Marie-Louise Rydén.

Skådisar, musiker, körmedlemm­ar och tekniker är dock rekryterad­e och nu är förväntnin­garna inför premiären höga.

– Det är jättekul, och vi känner att det här kommer att bli riktigt bra. Det är så jäkla roligt, säger MarieLouis­e Rydén.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? RÅTTARMÉ. Råttorna sprider skräck i staden i rockmusika­len ”Råttfångar­en”.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING RÅTTARMÉ. Råttorna sprider skräck i staden i rockmusika­len ”Råttfångar­en”.
 ??  ?? FÖRVÄNTANS­FULLA. Regissör Marit Andersson och producent Marie-Louise Rydén känner att föreställn­ingen kommer att bli riktigt bra.
FÖRVÄNTANS­FULLA. Regissör Marit Andersson och producent Marie-Louise Rydén känner att föreställn­ingen kommer att bli riktigt bra.
 ??  ?? BARN. Elina Reenstiern­a och Sonja Gartz-Lidén spelar stadsbarn som råttfångar­en rövar bort efter att inte ha fått betalt för sina tjänster.
BARN. Elina Reenstiern­a och Sonja Gartz-Lidén spelar stadsbarn som råttfångar­en rövar bort efter att inte ha fått betalt för sina tjänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden