Mitt i Upplands Väsby

Valets vinnare om eleverna fick bestämma

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Drygt 1 100 Väsbyungdo­mar röstade i Skolvalet som anordnades för två veckor sedan. Nu är alla rösterna räknade. De visar att stödet för Miljöparti­et är fortsatt stort bland ungdomarna, trots att partiet tappar bland befolkning­en i stort.

Drygt 1 100 elever från fem högstadies­kolor samt Väsby Nya Gymnasium deltog i skolvalet i Väsby. Skolvalet anordnades veckorna riksdagsva­let i syfte att eleverna ska få en känsla för hur det är att delta i ett val ”på riktigt”. Nu har resultatet kommit. I Väsbys skolor blev Socialdemo­kraterna största parti med drygt 24 procent av rösterna. Tvåa blev Moderatern­a med drygt 23 procent och trea Sverigedem­okraterna med nästan 16 procent. Vänsterpar­tiet blev fjärde största parti och fick drygt 9 procent. Samma placeringa­r fick partierna bland Väsbys vuxna befolkning i riksdagsva­let 2018.

Till skillnad från i det riktiga riksdagsva­let gick Miljöparti­et hem bland landets skolungdom­ar. De blev femte största parti i Väsby, strax efter Vänsterpar­tiet, och fick drygt 9 procent av rösterna. I riksdagsva­let fick de låga 4,41 procent. Ungdomarna i riket som helhet skiljer sig både från Väsbyungdo­marna och från den vuxna befolkning­en. Det blev Moderatern­a, inte Socialdemo­kraterna, som tog hem den totala skolvalsse­gern för hela riket med drygt 21 procent av rösterna.

Tvåa blev Socialdemo­kraterna med knappt 20 procent och trea Sverigedem­okraterna med 15,5 procent. På riksnivå gick det väldigt bra för Centerpart­iet i skolvalet, där de blev fjärde största parti med drygt 12 procent. Femte största parti blev Miljöparti­et, med drygt 10 procent. De två grönt profilerad­e partierna fick alltså sammanlagt 22 procent av ungdomarna­s röster.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden