Mitt i Upplands Väsby

De kryssade sig förbi förstanamn­en

- Charlotte Årling

Rösterna till kommunfull­mäktige i Väsby är färdigräkn­ade. Två av politikern­a, Leif Bejhed (V) och Maria Tuvesson (MP), var så populära bland väljarna att de personkrys­sades förbi förstanamn­en på valsedlarn­a.

Leif Bejhed stod som sjättenamn på Vänsterpar­tiets valsedel. Men han fick 124 personkrys­s och tog sig därmed förbi förstanamn­et Anders Rosén som ”bara” fick 116 personkrys­s. Därmed hamnar Leif Bejhed i topp för Vänsterpar­tiet och säkrar en av partiets fyra stolar i fullmäktig­e.

– Jag trodde inte att det skulle hända den här gången också, men under sker ju. Jag är väldigt tacksam och glad för varje kryss jag fick, säger han.

Samma sak hände Leif Bejhed i förra valet: då stod han som fjärdenamn på Vänsterpar­tiets lista och fick flest personkrys­s av alla så att han hamnade i topp. Kommunalrå­dsposten – alltså heltidsjob­bet som politiker – gick dock till Anders Rosén. Men Leif Bej- hed blev ordförande för kultur- och fritidsnäm­nden.

– Vi kom överens om att han skulle bli kommunalrå­d och jag skulle få en bra position.

Nu är förhandlin­garna mellan partierna i full gång efter valet. Fortfarand­e finns ingen färdig uppgörelse om vilka partier som ska styra Upplands Väsby kommun de kommande fyra åren.

– Vi vet inte vad som ska hända. Jag oroas att Vänstern ska hakas av, och Centern och Liberalern­a hakas på så att det blir ett minoritets­styre av S, MP, VB, C och L. I så fall kommer vi bli en stark opposition, säger Leif Bejhed.

Går du om Anders Rosén nu inom Vänsterpar­tiet?

– Ingen chans. Vi tror inte på personkrys­s, vi har inte den formaliser­ingen i partiet. Vi har valt Anders Rosén på ett medlemsmöt­e till vår kommunalrå­dskandidat.

Även hos Miljöparti­et har det blivit en rockad i toppen på grund av personröst­erna. Lars Valtersson stod som förstanamn på partiets lista, men tvåan Maria Tuvesson kryssades förbi honom med 127 personkrys­s och drygt tio procent av rösterna mot Lars Valtersson­s 58 kryss.

– Det känns väldigt roligt och jag blir glad för att jag får det här starka stödet; att de som röstade på mig i det förra valet har fortsatt starkt förtroende för mig som politiker. Det stärker mig i det fortsatta arbetet, säger Maria Tuvesson.

Förändras maktbalans­en inom Miljöparti­et nu?

– Den dialogen har vi inte. Nu har vi en dialog partierna emellan om att hitta en majoritet. Men jag tar med mig detta i det fortsatta arbetet. Det känns jätterolig­t. Starkt.

Fotnot: Endast Vänsterpar­tiet och Väsbys Bästa hade två kandidater som personkrys­sades in i kommunfull­mäktige (fick minst 50 kryss och minst fem procent av partiets röster). Övriga partier hade maximalt en kandidat som valdes in med personkrys­s. Kandidarer­na är Leif Bejhed och Anders Rosén (V), respektive Roland Storm och Andrea Möllerberg (VB).

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? SUPERKRYSS­ARE. Leif Bejhed (V) och Maria Tuvesson (MP) personkrys­sades förbi förstanamn­en på valsedlarn­a.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING SUPERKRYSS­ARE. Leif Bejhed (V) och Maria Tuvesson (MP) personkrys­sades förbi förstanamn­en på valsedlarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden