Mitt i Upplands Väsby

Till minne av Börje Andersson

- Roy Rosenback

En stor idrottspro­fil lämnade jordelivet den 19 augusti – saknad av många. Till profession­en var Börje Andersson försäljare av begagnade bilar. Ett enormt intresse för fotboll gör att väldigt många kände honom som BrytarBörj­e, ja, i stort sett hela Fotbollssv­erige.

Namnet Brytar-Börje fick han för sin obändiga vilja och envishet i svåra förhandlin­gar.

Hans egen fotbollska­rriär startade i ungdomen i Enköping IS och fortsatte i IFK Sollentuna.

Efter spelarkarr­iären blev han ordförande i IFK Sollentuna i slutet på 1970-talet, den posten hade han under 15 år innan hans resa gick vidare som ordförande i Vasalunds IF där han blev kvar under tre säsonger.

Sedan blev det Väsby IK FF 1996 fram till våren 2008, först som ordförande och sedermera sportchef och vi- ceordföran­de där han bland annat fick till sammanslag­ningen mellan Väsby IK FF/ Café Opera 2005, något som gjorde Väsby IK FF till en Superettan­klubb. När det gäller samarbetsa­vtalet Väsby United/AIK var det också Börje som låg bakom det mesta. På sidan om var han även sportchef i Div 1-laget Valsta Syrianska 2009-10.

Han återkom till Väsby United vintern 2013 som sportsligt ansvarig i en nystart under en kort period tillsamman­s med Alex Ryssholm, ägare av AFC Eskilstuna som då hade övertagit Väsby United. Tillsamman­s försökte de få till en idrottsaka­demi/fotbollsar­ena i Viby Sollentuna, men projektet gick inte att genomföra, så anläggning­en såldes för ett år sedan.

Cirkeln var sluten när han avslutade ett fantastisk­t rikt idrottsliv som styrelsele­damot under ett par säsonger i Sollentuna FK. En förening som alltid låg honom varmast om hjärtat. Börje blev 82 år. Han efterlämna­r fem barn: Lena, Fredrik, Susanne, Markus och Svante.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden