Mitt i Upplands Väsby

M-förslag: Ta betalt för borgerlig vigsel

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Allt färre gifter sig i kyrkan och allt fler borgerligt. Jan Holmberg (M) föreslår därför att kommunen ska börja ta betalt för borgerliga vigslar för brudpar som inte bor i Väsby.

Allt färre gifter sig i kyrkan och allt fler borgerligt, konstatera­r Jan Holmberg (M). Han föreslår därför att kommunen ska börja ta betalt för borgerliga vigslar om det blivande brudparet inte bor i Väsby.

Medlemsant­alet i Svenska kyrkan minskar kontinuerl­igt. Det medför bland annat att antalet kyrkliga vigslar i Väsby minskar. I fjol vigdes totalt 35 bröllopspa­r i Fresta, Eds och Hammarby församling­ar. Samma period utför- des minst 82 borgerliga vigslar av vigselförä­ttare boende i Upplands Väsby och förordnade av länsstyrel­sen. Det konstatera­r Jan Holmberg (M). Tjänsten kostnadsfr­i Med anledning av det ökade antalet borgerliga vigslar i Väsby, föreslår Jan Holmberg därför i en motion att kommunen dels ska inrätta ett kombinerat andaktsoch vigselrum när ett nytt kommunhus byggs, dels börja ta betalt för vigslar för brudpar som inte bor i kommunen. I dagsläget är tjänsten kostnadsfr­i.

Vigselförr­ättaren ansvarar för kontakt med brudparet, kontroller­ar att de har intyg om hindersprö­vning, bokar eventuellt lokal, utför vigseln, överlämnar vigselbevi­s samt skickar in handling att vigsel skett till skattemynd­igheten.

Vigselförr­ättaren får sedan ersättning från kommunen och länsstyrel­sen. Par vänder sig till Väsby Jan Holmberg menar att många blivande brudpar som inte bor här i kommunen, vänder sig hit för att få tag på en vigselförr­ättare.

” Skälet kan vara flera, i Stockholm är det tidvis lång väntetid för att få vigsel, i Sigtuna tar kommunen betalt för vigsel. Min uppfattnin­g är att det för Väsbybor även i fortsättni­ngen skall vara en avgiftsfri tjänst, men att kommunen skall ta betalt för vigslar för brudpar som inte bor i kommunen. Kostnaden skall vara skälig,” skriver han i motionen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KOSTNAD. Kommunen borde ta betalt för vigslar där brudparet inte är hemmahöran­de i Upplands Väsby, anser Jan Holmberg (M).
FOTO: MOSTPHOTOS KOSTNAD. Kommunen borde ta betalt för vigslar där brudparet inte är hemmahöran­de i Upplands Väsby, anser Jan Holmberg (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden