Mitt i Upplands Väsby

EMELIE, 25, HAR LYFT SIG REKORDSNAB­BT

- Anders Ekström

Trots att hon bara utövat styrkelyft i ett år är Emelie redan svensk mästare.

Hon har bara hållit på med styrkelyft i ett drygt år, men nått framgång supersnabb­t. Emelie Leach, 25, har redan vunnit ett SM-guld och nyligen satte hon även svenskt rekord i marklyft.

Emelie Leach har hobbyträna­t på gym till och från de senaste tre, fyra åren. Men i augusti förra året tog hon träningen ett steg längre. Carslundtj­ejen började träna med Väsby atletklubb – och blev fast direkt.

– Jag tycker det är kul att lyfta vikter och alltid gillat att tävla. Jag blev fast för sporten så fort jag började, säger Emelie som är uppväxt i Runby och Odenslunda.

Ett par månader senare körde hon sin första tävling och Väsbytjeje­n märkte att hon hade talang för styrkelyft.

– Vissa har turen att bli starka och jag har alltid varit grundstark. Jag lägger ner många timmar på träningen och anpassar livet efter det. Jag drivs av att bli bättre.

I hennes första SM i somras knep hon guld i +84-klassen.

– De bästa lyftarna var inte med, så jag hade turen att pricka just det SM:et. Men oavsett var det stort med guld, men jag var inte helt nöjd med min prestation. Massor av rekord Emelie, 25, ville nämligen slå det svenska rekordet. Men det knep hon istället i september på Western European Championsh­ip i Norge, som är en sorts mindre version av EM.

Där satte hon ett nytt personbäst­a i alla delmomente­n ( bänkpress, marklyft- och knäböjd samt totalen). Och

Det känns mäktigt och det jag är mest stolt över hittills. Att ha sitt eget namn på en rekordlist­a är jag supernöjd med.

dessutom tävlingsre­kord ( WEC) i sin viktklass och svenskt rekord i marklyft – 213 kilo.

– Jag gick för rekordet på SM, men fick vänta tills nu istället. Det känns mäktigt och det jag är mest stolt över hittills. Att ha sitt eget namn på en rekordlist­a är jag supernöjd med. Troligtvis till EM Resultaten på sistone har gjort att 25-åringen troligtvis blir uttagen till EM i Litauen i november.

– Det är inte 100 än, men mycket troligt. Det ska i så fall bli jätterolig­t och jag siktar på att överträffa och överraska mig själv. Riktigt häftigt att få represente­ra sitt land även om det blir tuffast möjliga motstånd. Vad säger du om din snabba utveckling?

– Jag är såklart tacksam, men blickar bara framåt. Jag vill nå mer. Visst har resultaten kommit fort, men någon gång kommer jag till en dag då inte allt flyter på. Vad siktar på långsiktig­t med din karriär?

– Bli bäst, men jag vet att det är tufft och långt bort. Men jag jobbar med delmål och nästa steg är att ta fler rekord och tävla mer internatio­nellt. På längre sikt vill jag ta medalj på EM och på ännu längre sikt även VMmedalj.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? GULD. Emelie, 25, har på sistone både tagit SM-guld och även WEC-guld. Dessutom flertalet rekord.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM GULD. Emelie, 25, har på sistone både tagit SM-guld och även WEC-guld. Dessutom flertalet rekord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden