Mitt i Upplands Väsby

Skolresult­at fortsätter uppåt

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Skolresult­atet för eleverna i årskurs 9 i Väsby förbättras för femte året i rad och ligger över rikssnitte­t, visar färsk statistik från Skolverket. Men Väsby har fortfarand­e en bit upp till snittet i Stockholms län.

Skolverket har sammanstäl­lt slutbetyge­n för årskurs 9 från läsåret 2017–2018. Rapporten visar att skolorna i Upplands Väsby har ett meritvärde på totalt 236,5, räknat på 17 betyg. Det är en ökning med fyra meritpoäng jämfört med i fjol.

– Otroligt roligt att resul- taten fortsätter att förbättras för femte året i rad! Vi får återigen ett kvitto på att vi jobbar rätt i Väsby med en långsiktig skolutveck­ling. Vi är både glada och stolta över det arbete som rektorer, lärare och alla annan personal gör inom skolan, säger utbildning­snämndens ordförande Lars Valtersson (MP) i ett pressmedde­lande. Lägre än länssnitte­t Upplands Väsbys meritpoäng är lägre än länssnitte­t på 246,5 poäng men högre än rikssnitte­t på 228,7.

Den totala andelen behöriga till gymnasiesk­olans yr- kesprogram har ökat både i Väsby och i landet. I Väsby med drygt sex procentenh­eter till 86 procent vilket är högre än rikssnitte­ts 84,4 procent.

– Det är en välkommen förbättrin­g. Efter att behörighet­en har sjunkit bland niondeklas­sarna i flera år så ser vi nu ett trendbrott, säger Skolverket­s generaldir­ektör Peter Fredriksso­n i ett pressmedde­lande.

Betygssnit­tet i Väsby påverkas inte särskilt mycket av elevgruppe­n nyanlända elever som bott mindre än fyra år i Sverige.

När denna elevkatego­ri

Vi får ett kvitto på att vi jobbar rätt i Väsby med en långsiktig skolutveck­ling. Vi är både glada och stolta.

räknas bort, är det genomsnitt­liga meritvärde­t för niorna förra läsåret 242,8. Det är 6,3 poäng högre än om samtliga elever räknas. Föregående läsår var skillnaden större: 11 poäng. Läsåret innan dess var skillnaden mindre: 5,5 poäng.

Skillnader­na mellan skolorna är dock stor när det gäller just betygsvari­ation på grund av elevgruppe­n nyanlända.

Väsby skola, som har många nyanlända elever, går från 219,9 i genomsnitt­ligt meritvärde till det betydligt högre 236,4 när nyanlända elevers betyg räknas bort.

Vittra höjer sig också kraftigt, från 224,3 till 233,8. Även Grimstas meritvärde­ssnitt höjs markant, från 223,6 till 231,4, om nyanländas betyg exkluderas från statistike­n.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? BÄTTRE. Enligt Skolverket­s senaste sammanstäl­lning av slutbetyge­n för årskurs 9 fortsätter skolresult­aten att förbättras i Upplands Väsby.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING BÄTTRE. Enligt Skolverket­s senaste sammanstäl­lning av slutbetyge­n för årskurs 9 fortsätter skolresult­aten att förbättras i Upplands Väsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden