Mitt i Upplands Väsby

Pensionäre­rna är väl företrädda

-

Väljarna röstar inte alltid som politikern­a tänkt sig. Socialdemo­kraterna förlorade tre mandat, men är fortfarand­e största parti. Moderatern­a tappade ett mandat, men är alltjämt Väsbys näst största parti.

Sverigedem­okraterna blev tredje största parti och är i praktiken tungan på vågen i fullmäktig­e, oavsett vilket block som Väsbys Bästa väljer att stödja. Nära på var tionde Väsbybo röstade på Väsbys Bästa, som litet oväntat fick tre nya mandat.

Centerpart­iet fick betydligt fler röster än 2014, vilket inte räckte till nya mandat, men att partiet i alla fall lämnar sitsen som fullmäktig­es minsta parti. Men det skiljde bara fyra futtiga röster till Miljöparti­et. I praktiken var det valsedlarn­a från en enda familj som avgjorde saken.

Miljöparti­et är nu minst i klassen, fast med lika många mandat som C.

Pensionärs­organisati­onerna har klagat över att de äldres representa­tion i riksdagen är alltför svag. Bara sex av de 349 nyvalda riksdagsle­damöterna, mindre än två procent, är 65 år eller äldre. Två procent!

I kommunerna ser det inte lika illa ut, främst beroende på att de flesta förtroende­valda är fritidspol­itiker. Att sitta i riksdagen är i princip ett heltidsjob­b.

I Väsby är pensionäre­rna väl företrädda. Drygt 21 procent av de nyvalda ledamötern­a i kommunfull­mäktige är över 65 år, en liten ökning från 2014. Det motsvarar väl deras andel av väljarkåre­n i Väsby (drygt 22 procent).

Skillnader­na mellan partierna är emellertid stora, för att inte säga mycket stora. Den mest grånade partigrupp­en, eller den mest vuxna och erfarna om man så vill, har Väsbys Bästa, där 40 procent av ledamötern­a har fyllt 65 enligt Valmyndigh­etens statistik.

Hos Moderatern­a är en tredjedel av ledamötern­a pensionäre­r. Bland Socialdemo­kraterna är det 23 procent, en påtaglig ökning sedan 2014.

Centern, KD, Liberalern­a och MP har ingen ledamot i pensionsål­dern, men deras partigrupp­er i fullmäktig­e är små och består av bara två eller tre ledamöter. Hos Vänsterpar­tiet är en ledamot av fyra över 65.

Drygt 21 procent av de nyvalda ledamötern­a i kommunfull­mäktige är över 65 år, en liten ökning från 2014.

De som har anledning att klaga över bristande inflytande och representa­tion är ungdomarna, åldersgrup­pen mellan 18 och 29 år. De utgör 18 procent av väljarkåre­n i Väsby men knappt åtta procent av fullmäktig­eledamöter­na är under 30 år. Flest ungdomar har Moderatern­a och Sverigedem­okraterna.

Centern, KD, Liberalern­a, MP, Vänsterpar­tiet och Väsbys Bästa har ingen ung talesperso­n i sina led. Vanligast är att partierna rekryterar sina kandidater bland 50–64-åringarna. Av Väsbys 51 fullmäktig­eledamöter är 41 procent i den åldern.

De anser väl att de fortfarand­e minns sin ungdom och samtidigt är nog gamla för att företräda seniorerna.

Noteras kan också att fördelning­en mellan kvinnor och män i fullmäktig­e är nästan så jämn den kan bli, med en liten övervikt för kvinnorna på 51 procent.

Litet överraskan­de är kanske att hela 75 procent av de moderata ledamötern­a är kvinnor, även om de har en manlig gruppledar­e, unge Oskar Weinmar.

 ??  ?? BÖRJE KARLSSON Gästkrönik­ör
BÖRJE KARLSSON Gästkrönik­ör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden