Mitt i Upplands Väsby

Funktionsn­edsatts bankkonto tömdes

Den funktionsn­edsatte mannen gjorde ingen hemlighet av att han hade ärvt närmare en miljon kronor. Kort därefter var mannens konto tomt. Snart väcks åtal.

- FOTO: MOSTPHOTOS Charlotte Arwedsson 070-787 20 78 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

NORRORT

En man i Väsby med en intellektu­ell funktionsn­edsättning har blivit av med större delen av sitt miljonarv. Nu åtalas ett 20-tal personer för inblandnin­g – flera av dem från Väsby och Sollentuna.

Det var i mars förra året som upptäckten gjordes. En stor summa pengar hade försvunnit från kontot, som tillhörde en man i 40-årsåldern med en intellektu­ell funktionsn­edsättning. Upptäckten gjordes av mannens gode man. Det här var Upsala Nya Tidning först med att rapportera om.

Mannen hade tidigare fått ett miljonarv av sin far. Enligt den gode mannen hade arvtagaren berättat om sitt arv på boendet. En av boendestöd­jarna hade då visat intresse för att åka med mannen till USA, så mycket att den gode mannen larmade cheferna på boendet.

Lämnade kort och kod

Den här dagen hade den drabbade stoppat i sitt bankkort i boendestöd­jarens bankdosa, i tron att det behövdes för att få använda en viss dator. Han hade även avslöjat koden.

Under fyra dagar gjordes 43 överföring­ar från mannens konto och när plundringe­n var slut saknades 877 000 kronor – nästan hela miljonarve­t.

Polisen har nu spårat upp de personer som tagit emot pengar. Åklagare Hans Morgell kommer förmodlige­n redan nästa vecka väcka åtal mot ett 20-tal personer från Upplands Väsby och Sollentuna – de flesta yngre.

Åtal väcks troligtvis redan nästa vecka.

Jobbar med ungdomar

En av dem som misstänks för penningtvä­ttsbrott är en man i 20-årsåldern, som jobbar med ungdomar för Upplands Väsby kommun.

Han ska ha tagit emot 55 000 kronor på sitt konto och sedan plockat ut dem i kontanter i en bankomat på Centralväg­en i Väsby i fyra olika omgångar. Som tack för besväret fick han en mindre del av pengarna.

Magnus Lublin, socialchef på Upplands Väsby kommun, är den misstänkte­s högsta chef.

– Om åtal väcks kommer den här personen att stängas av med omedelbar verkan. En person som förväntas hjälpa och ge stöd åt ungdomar och samtidigt själv är föremål för en brottsutre­dning har förbrukat sitt förtroende, säger han.

En person som ställer upp med konton och tar emot pengar som kommer från brottslig verksamhet riskerar åtal för penningtvä­ttsbrott.

Boendestöd­jaren åtalas inte Den boendestöd­jare som mannen lämnade sitt bankkort till åtalas inte. Enligt Hans Morgell har misstankar­na om bedrägeri lagts ner av en annan åklagare eftersom bevisninge­n inte höll.

Boendestöd­jaren stängdes av från sitt arbete när misstankar­na om förskingri­ng utreddes, och jobbar i dag inte kvar på boendet.

 ??  ?? FÖRSKINGRI­NG. En man i Väsby med funktionel­l nedsättnin­g blev av med 877 000 kronor från ett miljonarv. Nu åtalas ett 20-tal personer, misstänkta för penningtvä­ttsbrott.
FÖRSKINGRI­NG. En man i Väsby med funktionel­l nedsättnin­g blev av med 877 000 kronor från ett miljonarv. Nu åtalas ett 20-tal personer, misstänkta för penningtvä­ttsbrott.
 ?? FOTO: ROSIE ALM ?? ÅTGÄRDER. ”Om åtal väcks kommer den här personen att stängas av med omedelbar verkan”, säger Magnus Lublin, socialchef i Upplands Väsby kommun.
FOTO: ROSIE ALM ÅTGÄRDER. ”Om åtal väcks kommer den här personen att stängas av med omedelbar verkan”, säger Magnus Lublin, socialchef i Upplands Väsby kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden