Mitt i Upplands Väsby

Mille, 11 år, rånades av mopedgäng

”Polisen vet vilka det är men kan inte göra något”

- Charlotte Arwedsson 070-787 20 78 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Det är ganska bra, men jag vill inte gå till badet längre.

BOLLSTANÄS

När Mille, 11, skulle gå hem från badet vid Bollstanäs skola häromkväll­en stoppades han av tre killar på moped. De tvingade av honom mobilen. Nu vill familjen se krafttag mot gängen som sprider skräck i Bollstanäs.

Den senaste veckans extremvarm­a väder har lockat Väsbys ungdomar till strandhäng och bad.

Inte minst Mille, 11. På onsdagskvä­llen var han och badade med kompisar i Norrviken, nedanför Bollstanäs skola.

– Vi har tidigare sagt att han måste gå hem klockan 20, men den här kvällen ville de ta ett kvällsdopp, berättar pappa Mats Forslund.

Tre maskerade killar

När Mille strax efter klockan 21 gick den korta biten hem hände det. Tre maskerade killar på moped körde upp bredvid honom och hotade till sig mobilen, som låg i fickan.

– Mille blev jätterädd och gav ifrån sig mobilen direkt. Han gjorde helt rätt, annars vet man inte vad som hade hänt. När vi kom ner till badet var han ledsen och skakade, säger Mats Forslund.

Han ger en eloge till poliserna som kom till platsen.

– De var jättebra. Det värsta är att poliserna också är frustrerad­e. De känner till vilket gäng det är och har tagit dem flera gånger. Men polisen får inte följa efter mopparna på cykelvägen, för det kan innebära risk för olyckor. Det vet killarna också, så de blir inte avskräckta, säger han och fortsätter:

– I Milles fall hade de slängt ifrån sig mobilen, så de var inte ens intressera­de av den. Jag tror det handlar om makt, att visa vilka ”som bestämmer” i området.

Mats Forslund skrev ett uppmärksam­mat inlägg på Facebook om händelsen.

– Vi är många familjer i Bollstanäs som känner att vi fått nog. Ska inte våra barn och ungdomar kunna bada och spela fotboll under sommarkväl­larna utan att behöva vara rädda för att bli rånade?

Extra ordningsva­kter

Han efterlyser åtgärder, inte minst från kommunen.

– Jag skulle vilja att kommunen avsätter extra resurser i Bollstanäs. Våra barn och ungdomar känner sig inte trygga längre.

”Extra närvaro”

Kommunstyr­elsens ordförande Oskar Weinmar (M), berättar att Bollstanäs nu prioritera­s.

– Vi kommer att ha extra närvaro av ordningsva­kter och väktare. Även fältassist­enterna prioritera­r extra närvaro i området. Nya tekniska säkerhetsi­nstallatio­ner som stenar/gråsuggor vid infarterna och ny bom är på gång.

Han uppmanar även privatpers­oner att höra av sig till polisen och anmäla händelser.

– Från kommunens sida kan vi inte styra över polisen eftersom den är statlig, och då är anmälan det bästa sättet för att uppmärksam­ma dem på vad som händer, säger Oskar Weinmar.

Mille mår bra

Enligt pappa Mats mår Mille bra efter omständigh­eterna.

– När han vaknade på torsdagsmo­rgonen sa han: ”Det är ganska bra, men jag vill inte gå till badet längre.”

 ?? FOTO: PRIVAT ?? RÅN. Det var när Mille, 11, var på väg hem från stranden i Bollstanäs som han rånades på mobilen. Här brukar han hänga med kompisar.
FOTO: PRIVAT RÅN. Det var när Mille, 11, var på väg hem från stranden i Bollstanäs som han rånades på mobilen. Här brukar han hänga med kompisar.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? HEMMA. Mats Forslund med sonen Mille, 11, hemma i Bollstanäs.
FOTO: PRIVAT HEMMA. Mats Forslund med sonen Mille, 11, hemma i Bollstanäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden