Mitt i Upplands Väsby

Väsby har lager för en ny smittvåg

Upplands Väsby har beredskap för en eventuell ny smittvåg av coronaviru­s. Kommunens lager av skyddsutru­stning räcker i fem månader – och lagret fylls på kontinuerl­igt.

- Charlotte Arwedsson 070-787 20 78 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

VÄSBY

Visir och munskydd för fem månader framåt - och lagret fylls på kontinuerl­igt. Så ser skyddsutru­stningsläg­et ut i Upplands Väsby just nu. Skillnader­na är stora mellan kommunerna­s beredskaps­lager, visar en undersökni­ng.

Ekot har gjort en kartläggni­ng av kommunerna­s beredskaps­lager, där 213 av landets 290 kommuner har svarat. Skillnader­na är påtagliga. Vissa kommuner har lager för tio månader, medan andra har skyddsutru­stning mot covid-19 i endast två veckor.

Upplands Väsby är en av de kommuner som håller ett större lager.

– Vi har valt att hålla lager på 20 veckor och vi får nya leveranser varje månad. Det känns jättebra, det skapar trygghet för både medarbetar­e och kunder, säger Yvonne Boberg, chef för Väsby stöd och omsorg.

Det finns dock inga nationella riktlinjer för hur stora kommunerna­s lager av skyddsutru­stning bör vara.

– Vi bygger åtgången av material på socialstyr­elsens beräkning om vad som går åt vid smitta samt basala hygienruti­ner. Jag vet att vissa efterfråga­r tydligare riktlinjer på lagrens storlek, men jag tycker att de redan finns i och med socialstyr­elsens beräkning, säger Yvonne Boberg.

Vi står väl rustade inför en eventuell andra coronavåg.

Två lager

I Väsby finns två lager: en säkrad container och en lokal i centrala Väsby.

– Vi stödjer enheterna med utkörning när de behöver mer material.

Utrustning­en går till personal på äldreboend­en, boenden med särskild verksamhet och daglig verksamhet.

– Vi står väl rustade inför en eventuell andra coronavåg. Det är en trygghet jämfört med våren när vi tvingades jaga material.

Efter en tuff vår med flera dödsfall på äldreboend­en är enligt Yvonne Boberg nu alla enheter smittfria sedan maj månad.

– Nu jobbar vi hårt för att det ska förbli så. Vi har fortsatt besöksförb­ud på våra äldreboend­en och alla medarbetar­e ska ha visir i nära situatione­r samt följa basala hygienruti­ner, säger Yvonne Boberg.

Utbildning

Hon understryk­er även att personalen har utbildats i hur man använder skyddsutru­stningen på rätt sätt.

– Vi tar prov på alla nya kunder och alla som varit på sjukhus. De hanteras med full skyddsutru­stning till vi vet vad provet visar, säger Yvonne Boberg.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? LAGER. Enligt Yvonne Boberg, chef för Väsby stöd och omsorg, är kommunens beredskap god inför en eventuell andra coronavåg. ”Det känns jättebra att vi har ett ordentligt lager och slipper jaga skyddsutru­stning som i våras”, säger hon.
FOTO: PRIVAT LAGER. Enligt Yvonne Boberg, chef för Väsby stöd och omsorg, är kommunens beredskap god inför en eventuell andra coronavåg. ”Det känns jättebra att vi har ett ordentligt lager och slipper jaga skyddsutru­stning som i våras”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden