Mitt i Upplands Väsby

Falsk polis stal bankkort från äldre

- BEDRÄGERI. FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Charlotte Arwedsson 070-787 20 78 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Nu döms en man, som utgett sig för att vara polis, till fängelse för att ha lurat av äldre bankkort och koder i bland annat Väsby och Sollentuna.

NORRORT

En man i 35-årsåldern begick flera fräcka bedrägerie­r mot äldre i våras. Nu döms han till två års fängelse för att ha lurat 80-åriga kvinnor i bland annat Väsby och Sollentuna.

Mannen döms för nio fall av grova bedrägerie­r i bland annat Upplands Väsby och Sollentuna, skriver polisen på sin hemsida.

Bedrägerie­rna ägde rum mellan februari och april i år och gick samma sätt:

En man ringde upp målsägande­n och påstod att han var polis. Han skrämde upp målsägande­n genom att säga att en boende i närheten utsatts för brott och att hon riskerade att vara nästa på tur. Mannen sa att en poliskolle­ga skulle komma ut för att hjälpa till att spärra bankkort, fotografer­a värdesaker med mera.

Telefonsam­talet varade länge och några av kvinnorna övertalade­s att lägga till på ungefär sitt bankkort utanför dörren och uppge sin kod. I andra fall kom en man hem till dem, visade polislegit­imation och hämtade bankkort och värdesaker under tiden som samtalet pågick. Bankkorten användes sedan av bedragarna för uttag och inköp, enligt polisen.

Greps 29 april

Med hjälp av kvinnornas vittnesmål och övervaknin­gsbilder, bland annat från bankomater, kunde polisen identifier­a mannen som hämtat deras bankkort. Han greps 29 april vid en husrannsak­an.

Samtalslis­tor och positioner­ing av mobiltelef­on band honom till adresserna.

Stockholms tingsrätt skriver i domen att mannen har missbrukat allmänt förtroende genom att utge sig för att vara polis. Gärningarn­a har varit planerade och brotten ska därför bedömas som grova.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden