Mitt i Upplands Väsby

Tors nya kompis

Susanne Bergman klappar om geten Tor i hagen i hembygdsgå­rden. Seniorerna i PRO har ryckt in som herdar under två månader.

- Charlotte Arwedsson 070-787 20 78 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

 För en månad sedan släpptes Odin, Tor, Asta och deras tolv getkompisa­r ut för att röja sly i nya hagen vid hembygdsgå­rden i Väsby. Pensionäre­r från PRO har agerat getherdar.

VÄSBY

I början av juli var det premiär för ett miljövårds­projekt av det lite ovanligare slaget: getter som röjer sly. Initiativt­agare är Väsbys stadsträdg­årdsmästar­e, Nils Odén.

Det är området mellan Karlsro och hembygdsgå­rden som har hägnats in till en hage på 14 500 kvadratmet­er, motsvarand­e 100 gånger 150 meter.

15 jämtgetter har transporte­rats från Lidingö till Väsby för att under två månader smaska i sig sly av bland annat asp, ek, lönn, björk och rönn.

– Getterna är naturens egna biologiska superröjså­gar. Det här är verkligen ekologiskt miljövårds­arbete, berättar Malin Tyrén Bakken från den ideella föreningen Get2Gether.

– Det fiffiga är att de inte bullrar som maskiner eller släpper ut avgaser.

Pälsklinga­r

Hon tycker dock det är lite jobbigt att skiljas från sina ”pälsklinga­r”.

– Jag kommer att sakna dem, säger hon.

Men getterna utanför hembygdsgå­rden blir inte utan tillsyn under sommaren. Pensionäre­r från PRO Väsby har engagerats för att kasta ett getöga på de fyrbenta miljövårda­rna. De tillfällig­a getherdarn­a har organisera­t sig i fyra grupper med fyra personer i varje.

Känsligt område

– Varje grupp ska ha ansvar en vecka i taget. Vi kollar staket, räknar in getterna och ger dem vatten och mineraler, berättar Hans Mohlin, ordförande i PRO Väsby.

Området är känsligt, med ett flertal fornlämnin­gar.

– Det går inte att gå med röjsåg här. Getterna äter blad och bark och då blir det ingen återväxt från roten. Slyet ska bara ruttna och dö, säger han.

Susanne Bergman, som står och gosar med geten Rut, är en av de som ska hjälpa till i sommar.

– Kommunen ska vara stolt över det här projektet, det gör nytta för både natur och kultur, säger hon.

Uppvuxen på bondgård Henry Raak, som har bott i Väsby sedan 1959, är uppvuxen på en bondgård i Österbotte­n.

– Jag vaktade kor som ung, så det här ska bli roligt. Jag är lite husvärd på Karlsro och jag ska se till att det finns vatten och att slangarna fungerar, säger han.

Hägnet har tre låsta grindar och omges av elstängsel.

– Hagen är inte öppen för allmänhete­n, men om det finns intresse kan någon familj få komma in och klappa getterna. Det är härliga och lugna djur, säger Hans Mohlin och får en kärvänlig puff av bocken Odin.

Han berättar att de även tänker ta dit några stolar och ha lite kafferep i getternas sällskap.

– Det blir kaffepette­r med getter, verkligen getekul, säger han och skrattar. Och så blir det getyoga. Vad i hela fridens namn är det?

– Det är en lugn yoga på matta utan avancerade övningar. Getterna lägger sig ofta ner och idisslar bredvid. De ger ett lugn, säger Malin Tyrén Bakken.

Det blir kaffepette­r med getter.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? GETGODIS. Hans Mohlin, ordförande i PRO Väsby, ger geten Odin en näve havre.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON GETGODIS. Hans Mohlin, ordförande i PRO Väsby, ger geten Odin en näve havre.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? TRIVS. Rut, Humla och Malla får mineraler som stödmat – förutom all sly som de ska äta under två månader i hagen intill hembygdsgå­rden i Väsby.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON TRIVS. Rut, Humla och Malla får mineraler som stödmat – förutom all sly som de ska äta under två månader i hagen intill hembygdsgå­rden i Väsby.
 ??  ?? KLAPP. Malin Tyrén Bakken, från föreningen Get2Gether.
KLAPP. Malin Tyrén Bakken, från föreningen Get2Gether.
 ??  ?? HERDAR. Odin pysslas om av Susanne Bergman och Inger Antonsson.
HERDAR. Odin pysslas om av Susanne Bergman och Inger Antonsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden