Mitt i Upplands Väsby

Covidteste­r kan ha varit olagliga

Professorn genomförde testerna för covid-19 i en lokal i Väsby – utan att ha beviljats etiskt tillstånd. Nu har han polisanmäl­ts av Överklagan­denämnden för etikprövni­ng.

- FOTO: MOSTPHOTOS Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

VÄSBY

Flera Väsbybor som testades för antikroppa­r mot covid-19 riskerade att själva bli smittade vid provtagnin­gen. Nu polisanmäl­s professorn bakom pilotstudi­en, som delvis utfördes i en bostadsrät­tsförening­slokal i centrala Väsby.

Det var i våras som professor Åke Lundqvist och hans forsknings­grupp vid Uppsala universite­t i en pilotstudi­e undersökte förekomste­n av antikroppa­r efter covid-19 hos 454 personer, skriver Upsala Nya Tidning.,

Men kritik riktades redan tidigt mot hur studien genomförde­s och att man inte sökt eller beviljats något etiskt tillstånd. En del av testningen, som bestod av blodprovst­agning, utfördes i en bostadsrät­tsförening­slokal i Upplands Väsby. Testningen var inte allmän, deltagarna hade utsetts i förväg och tecknat sig för en viss tid.

Men minst en äldre man, som tillhörde riskgruppe­n och därmed inte skulle träffa någon, tog sig ner i lokalen utan att vara kallad. Det var oklart varför han gick dit. Han kom då i kontakt med människor som varit i kontakt med andra.

– Klart olämpligt och det borde ju forskare veta och förstå. Jag var förbannad, det kan jag vara ärlig med. I en sådan här miljö ska inga tester av det här slaget kunna genomföras, säger mannens son till UNT.

Ansvarig för tillsyn

Det är Överklagan­denämnden för etikprövni­ng som är ansvarig för tillsyn i den här sortens frågor. I beslutet att göra en polisanmäl­an skriver nämnden att studien kräver etiskt tillstånd, eftersom det handlade om blodprovst­agning. Ett fysiskt ingrepp på en forsknings­person får bara utföras om det har godkänts vid en etikprövni­ng.

Vidare finner nämnden att studien i själva verket kan ha inneburit en risk för smittsprid­ning av covid-19, dels bland personerna som deltog i studien, dels bland de som bodde i den bostadsrät­tsförening där blodprovst­agning skedde. ”Det kan inte uteslutas att provtagnin­gsförfaran­det lett till sjukdom”, skriver nämnden.

Klart olämpligt och det borde ju forskare veta och förstå.

Kräver radikalare åtgärder

I utredninge­n har Åke Lundkvist framfört att det aldrig fanns någon avsikt att publicera resultaten vetenskapl­igt. Han lyfter också fram att forskargru­ppen senare sökt och fått tillstånd för en studie kring förbättrad diagnostik för covid-19.

Professor Åke Lundkvist är en av de 22 forskare som i april hårt kritiserad­e Folkhälsom­yndigheten på Dagens Nyheters debattsida med krav på radikalare åtgärder för att minska smittsprid­ningen.

 ??  ?? KRITIK. Nu polisanmäl­s den pilotstudi­e av antikroppa­r mot covid-19 som delvis utfördes i Upplands Väsby.
KRITIK. Nu polisanmäl­s den pilotstudi­e av antikroppa­r mot covid-19 som delvis utfördes i Upplands Väsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden