Mitt i Upplands Väsby

Getterna måste flytta från hagen

- Charlotte Arwedsson

VÄSBY

De slyröjande getterna vid hembygdsgå­rden i Upplands Väsby får åka hem i förtid. Det sedan staketet till hagen utsatts för skadegörel­se under helgen.

Det är väl själva fan, på ren svenska, att någon stolle inte kan låta våra getter vara i fred.

Det var i början av juli som de 15 slyröjande getterna installera­des i hagen intill hembygdsgå­rden i Upplands Väsby. Tanken var att de på ett varsamt sätt skulle få den nyinhägnad­e hagen, som innehåller mycket fornlämnin­gar, fri från sly.

Dessutom har det ordnats uppskattad yoga och qi gong med getterna som ”deltagare” och fond.

Getterna skulle skötas om av pensionäre­r från PRO i Upplands Väsby och stanna till slutet av augusti, som Vi i VäsbyDirek­t skrivit om. Men nu blir det hemresa till Lidingö redan i kväll, onsdag. Anledninge­n är att staketet som omgärdar hagen utsatts för skadegörel­se.

– Det är väl själva fan, på ren svenska, att någon stolle inte kan låta våra getter vara i fred. Vi har haft ett miljövårds­projekt som uppmärksam­mats på många sätt och som kommunen har anledning att vara mycket stolt över. Men nu har det måst avbrytas i förtid på grund av att någon knäppskall­e velat visa sig duktig, säger

Hans Mohlin, ordförande i PRO Väsby.

Det var natten till söndag som någon eller några klippt av en av ledningarn­a i strömstake­tet och natten till tisdagen klippte man av alla fyra. I första fallet på en väl synlig plats vid gångvägen – i andra fallet på en mer skymd plats nära Hembygdsgå­rden,

Det var de getvaktand­e pensionäre­rna som upptäckte skadegörel­sen.

– Kommunen har ju anlitat ett vaktbolag för att titta till inhägnaden på nätterna men de har inte anmält någon skada så att PRO fått reda på den. Vi har själva upptäckt skadorna när vår patrull gått sin morgonrund­a, säger Hans Mohln.

Han är mycket besviken över det som inträffat och förstår att ägarna vill ta hem getterna till Lidingö igen.

– Vi och ägarna, Get2Gether, är naturligtv­is rädda för att någon ska skada getterna eller släppa ut dem.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? STAKET. Några av elledninga­rna kring staketet har klippts av i helgen. Nu får getterna vid hembygdsgå­rden åka hem i förtid.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON STAKET. Några av elledninga­rna kring staketet har klippts av i helgen. Nu får getterna vid hembygdsgå­rden åka hem i förtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden