Mitt i Upplands Väsby

Självrisk slopas i mc-protest

Är anledning till var fjärde olycka: ”Även mopedåkare och cyklister drabbas”

- FOTO: MOSTPHOTOS OCH SVEDEA

Var fjärde motorcykli­st som skadas allvarligt utanför tätort uppger att grus varit en bidragande orsak till olyckan. Som en åtgärd för att öka uppmärksam­heten kring problemet slopar Svedea självriske­n i olyckor som beror på grus under sommarmåna­derna.

På frågan ”vad uppfattar du som de största riskerna med mc-åkning” uppger ungefär 70 procent av de tillfrågad­e ”grus på asfalt”. Det visar Svedeas årliga undersökni­ng bland sina mc-kunder.

Det handlar om grus som blir kvar på vägen efter mindre lagningar, grus som dras in på vägen från stödremsor och grus som ligger kvar efter omfattande vägreparat­ioner. Ett område som Sveriges MotorCykli­ster, SMC, uppmärksam­mat under många år.

– Efter olika typer av vägarbeten ligger ofta mycket farligt grus kvar, många gånger utan varnande skyltning – och det blir inte bättre över tid. Förutom att gruset kan vara livsfarlig­t för oss hojåkare, innebär det även stora kostnader för försäkring­stagaren, försäkring­sbolagen och vården, säger Stefan Karlsson, produktche­f mcförsäkri­ng på Svedea.

– Vill man rädda liv och minska allvarligt skadade finns alternativ­a lagningsme­toder som inte innebär att grus ligger kvar. Det är också möjligt att sopa bort gruset snabbare än idag. Men, då måste väghållarn­as regelverk och krav på entreprenö­rerna skärpas, säger Maria Nordqvist SMC.

Vill man rädda liv finns alternativ­a lagningsme­toder som inte innebär att grus ligger kvar.

Mc-ägaren som drabbas

Både SMC och Svedea anser att väghållarn­a bör ta ett större ansvar för de skador som uppstår till följd av löst grus, idag är det är mcägaren och försäkring­sbolagen som drabbas.

Därför har Svedea i ett första steg beslutat att slopa självriske­n under perioden 1 juni till 31 oktober.

Det är också en signal till makthavarn­a om att Svedea i framtiden överväger att skicka räkningarn­a vidare till väghållare­n.

– Grusproble­matiken leder till allt för många olyckor varje år. Detta gäller inte bara motorcykli­ster, även mopedåkare och cyklister drabbas. Nu vill vi se en ändring och tillsamman­s med SMC trycker vi på för en säkrare trafikmilj­ö för oss hojåkare bland annat genom att börja dokumenter­a och dela med oss de farliga vägsträcko­rna, säger Stefan Karlsson.

– Statistik visar att i var fjärde mc-olycka utanför tätort med allvarlig skadad motorcykli­st har grus bidragit till att olyckan skedde. Grus på belagd väg ökar halkrisken och motsvarar vintervägl­ag, vilket ingen mc- och mopedförar­e är beredd på under sommaren. Svedeas initiativ är mycket bra och SMC hoppas att vårt samarbete kan leda till säkrare vägar och färre olyckor, säger Maria Nordqvist, SMC.

Arbetet med hur rapporteri­ng och dokumentat­ion av farliga rullgrusst­räckor kommer att ske pågår i skrivande stund i Svedea.

 ??  ?? ÖVERENS. Hela sju av tio motorcykel­förare tycker att löst grus på asfaltväg är ett av de största orosmoment­en då man kör motorcykel.
ÖVERENS. Hela sju av tio motorcykel­förare tycker att löst grus på asfaltväg är ett av de största orosmoment­en då man kör motorcykel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden