Mitt i Upplands Väsby

Självplock ska hjälpa utsatta grupper.

Pia plockade och swishade för en god sak

- Charlotte Arwedsson

VÄSBY

Plocka, swisha och njut av solrosor – och gör en god gärning på samma gång. Sättra gård skänker pengarna från självplock­ningen vid Runsavägen till arbetet för utsatta och hemlösa i Väsby.

Det börjar lysa gult på det stora fältet där Eds Allé går över i Runsavägen. Allt fler höga, stolta solrosor slår ut och är därmed redo att plockas.

Det knappt ett hektar stora fältet brukas av Sättra gård, som drivs av Mats Eriksson och Mia Eriksson.

– Vi hade en bit mark som vi inte visste vad vi skulle göra av, så då bestämde vi oss för att så solrosor. Vi ville testa något nytt när det är svårt att odla konvention­ella grödor så nära bebyggelse­n, säger Mats Eriksson.

Såddes i april

Solrosfröe­rna såddes i slutet av april och de första blommorna slog ut i början av augusti.

Nu kan den som vill ge sig ut i ”solrosdjun­geln”, klippa eller skära av blommorna och swisha till numret på skylten, ett nummer som går till H.U.U.V., Hemlösa och utsatta i Väsby.

– Vi ville stötta någon lokal hjälporgan­isation, och då föll valet på H.U.U.V. , säger Mats Eriksson och Mia fyller i:

– Vi har ju följt Roger Rantas arbete med denna förening och de hemlösa och utsatta här i Väsby, via Facebook. Vi har sett hur han kämpar på med att hjälpa människor och att många företag här i Väsby stöttar arbetet. Nu tyckte vi att vi skulle dra vårt ”strå till stacken”. Många Väsbybor är ju engagerade i Rogers arbete, så vi tyckte det var en bra idé för att locka människor att skänka pengar.

Pia såg initiative­t

Några som passat på att plocka solrosor är Pia och Fredrik Söderholm. Pia hade sett initiative­t i den lokala facebookgr­uppen och ville gärna plocka för ett välgörande ändamål.

– Självklart vill vi vara med och stötta. Vi var bortbjudna på lunch i lördags och då var det perfekt att ha med sig solrosor till värdinnan, säger Pia Söderholm.

Hon ger en eloge till Sättra gård som tagit detta initiativ.

– Det finns ju många som har självplock av olika saker, men jag har aldrig tidigare sett att någon skänker pengarna till välgörande ändamål. Vilka företagare som ser till att skapa lite bättre förutsättn­ingar för de hemlösa i Väsby!

Pia Söderholm har även tidigare stöttat Roger Rantas arbete för utsatta och hemlösa i Väsby. När hon var sjukskrive­n för en tid sedan passade hon på att baka bröd och kakor som hon skänkte till verksamhet­en.

– Roger Ranta gör ett fantastisk­t jobb och stöttar många. Han är väldigt viktig för samhället i Väsby, säger hon.

Många Väsbybor är ju engagerade i Rogers arbete, så vi tyckte det var en bra idé för att locka människor att skänka pengar.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? STÖTTAR. Mia Eriksson och Mats Eriksson på Sättra gård skänker behållning­en från självplock av solrosor till arbetet för Väsbys utsatta och hemlösa.
FOTO: PRIVAT STÖTTAR. Mia Eriksson och Mats Eriksson på Sättra gård skänker behållning­en från självplock av solrosor till arbetet för Väsbys utsatta och hemlösa.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BESÖK. Pia Söderholm passade på att plocka solrosor och samtidigt göra en god gärning.
FOTO: PRIVAT BESÖK. Pia Söderholm passade på att plocka solrosor och samtidigt göra en god gärning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden