Aktiv Träning (Sweden)

I CYKELLEGEN­DERNAS HJULSPÅR

Spektakulä­ra upplevelse­r under 70 mil och 18 000 höjdmeter – det är vad som väntar de äventyrsly­stna cyklister som anmäler sig till Haute Routes etapplopp för motionärer.

-

Vem har inte drömt sig bort till de franska Alperna, medan man har trampat fram på öde svenska landsvägar och sett sig själv dra ifrån en klunga med hårt kämpande cyklister i början av en stigning och inlett ett heroiskt utbrytarfö­rsök uppför berget. Ja man har kanske t.o.m. sträckt armarna i skyn och känt en viss stolthet, lättnad och segersötma när man på egen hand och med en traktor i fjärran som enda åskådare har rundat krönet på mördarback­en därhemma.

Cykellopp, och särskilt stora etapplopp, är en dröm för många att delta i. Nu har de franska motionslop­psarrangör­erna Haute Route förverklig­at den drömmen. Och det är inte proffscykl­ister som syns på de här bilderna, utan helt vanliga motionärer på väg uppför berömda stigningar som Tourmalet och Col d’Aubisque i Pyrenéerna. Sedan 2016 har Haute Route arrangerat etapplopp för motionärer i samma bergstrakt­er som proffscykl­isterna kör i. Loppen består dock inte av 21 etapper utan av antingen tre eller sju. De korta loppen genomförs under en långhelg på en ort, medan de längre loppen genomförs under en vecka och går från stad till stad.

Trots att etapperna är korta bjuder loppen på tuffa utmaningar. Här finns inga flacka sprint eller transports­träckor. Alla etapper är bergsetapp­er – och de slutar alltid uppe på bergstoppa­rna.

Loppet i Pyrenéerna bjuder på ca 70 mil och 18 000 höjdmeter, och längs vägen finns en 17,5 km lång bergsetapp i form av ett tempolopp. Tredagarsl­oppen innebär knappt 30 mil (inkl. tempolopp) och 7 000–8 000 höjdmeter. Man kan även köra en kortare variant av tredagarsl­oppen.

Haute Route har gradvis vuxit och man arrangerar nu lopp i hela världen.

 ??  ??
 ??  ?? Col du Tourmalet är en bergstopp i de franska Pyrenéerna. Här har legender som Eddy Merckx och Lucien van Impe segrat.
Col du Tourmalet är en bergstopp i de franska Pyrenéerna. Här har legender som Eddy Merckx och Lucien van Impe segrat.
 ??  ?? Pyrenéerna är kända för att vara rätt snälla och runda berg. För en cyklist är de dock mer än lovligt branta.
Pyrenéerna är kända för att vara rätt snälla och runda berg. För en cyklist är de dock mer än lovligt branta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden