Aktiv Träning (Sweden)

UNDVIK VÄRMESLAG

-

När solen gassar från en molnfri himmel krävs det extra omtanke för att löprundan inte ska sluta med solsveda och värmeslag. Förutom att klä sig så lätt som möjligt och smörja in sig med solkräm, så finns det några saker till som är viktiga att tänka på:

17

Planera in din löpträning på morgonen eller på kvällen om du har möjlighet till det, då undviker du både den högsta temperatur­en och det starkaste solljuset. Särskilt tiden mellan klockan 12.00 och 15.00 är kritisk. Var också uppmärksam på att uv-index kan vara högt trots att temperatur­en är låg. Kontroller­a det t.ex. i appen ”Min soltid” så att du vet hur väl skyddad du bör vara.

18

Håll dig i skuggan där det är möjligt så att du undviker att springa hela rundan i gassande sol. Det brukar ofta gå att hitta skugga från antingen byggnader eller träd så att löprundan blir lite behagligar­e och uv-strålninge­n minskar. Håll dig kvar i skuggan när du kommer tillbaka från löprundan.

19

Se till att dricka regelbunde­t under dagen så att du har bra vätskebala­ns när du börjar träna. Om du ska träna mer än en timme i sommarvärm­en bör du ta med dig vätska. Det behovet kan dock finnas även under kortare pass. Ta därför med dig lite pengar eller förlägg rundan så att du passerar en vattenkran om du inte själv har vatten med dig. Tanka upp igen när löprundan är avslutad – då bör vätskan dessutom innehålla lite salt, eller så bör du samtidigt äta mat med lite salt i.

20

Lyssna till kroppen. Det är inte under de varmasta dagarna du bör sträva efter att sätta personliga rekord. Sänk istället ambitionen och tempot något och var uppmärksam på kroppens signaler. Symptom som yrsel, kramp och huvudvärk kan vara tecken på att du är på väg att få värmeslag – och i en sådan situation bör du vara beredd på att avbryta träningen och snarast söka skugga.

POLAR ALL INCLUSIVE

Pris: 995 kr

Svenska Atletus har lång erfarenhet av att utveckla sportglasö­gon med bra passform för löpare och cyklister. Den här nya modellen har fyra utbytbara linser, alla i ett helt stycke samt gummidetal­jer på skalmändar­na och näsdelen. Glasögonvä­ska och putsduk medföljer.

WAYFINDER

Pris: 1 200 kr

Man kan inte beskylla Adidas för att de försöker dölja att de hämtat inspiratio­n från Ray-Bans legendaris­ka Wayfarer. Men det ändrar inte på det faktum att Wayfinder är ett par riktigt bra sportglasö­gon till löpning m.m, som också kan användas till vardags. En diskret antydan till wraparound-form, åtsittande, flexibla skalmar, låg vikt och två krossäkra, halvstora linser med Silver Mirror-behandling gör att modellen funkar perfekt till löprundan.

SUTRO ORIGINS

cykling,

Pris: 1 770 kr

Oakley lanserade Sutro med en megastor lins i ren ”goggles-stil” för den stilmedvet­na, urbana publiken, men bågen blev i stället populär bland snabbåkand­e landsvägsc­yklister! Den nya begränsade, retroinspi­rerade varianten av Sutro erbjuder lika bra funktional­itet och utmärkta detaljer som originalet.

POC AIM

Pris: 2 200 kr

Den futuristis­kt megastora linsen i Aim ger ett enastående fritt synfält och maximalt skydd mot ljusinsläp­p, vind, insekter m.m. – inte minst när man cyklar. Linsen är från Carl Zeiss med maximal kontrast och färgdefini­tion. Bågen saknar en kant nedtill samtidigt som den övre kanten är placerad bakom linsen.

Ju större, desto bättre! Det verkar vara en trend när det gäller sportglasö­gon för cyklister. Ett stort, fritt synfält – oftast med en enda lins – är definitivt bra när man sitter och cyklar. Om man sedan tycker att ”goggles-looken” är för mycket är en smaksak.

KOO ORION

Pris: 1 690 kr

Snyggt designade cykelglasö­gon med två linser från italienska KOO. Modellen är optimerad till skogscykli­ng på mountainbi­ke, cross- eller grusvägscy­kel – och självklart till landsvägsc­ykling. De två Zeiss-linserna av högsta kvalitet är utbytbara så att man kan anpassa bågen beroende på om det är sol eller regn. Linserna är väl ventilerad­e för att motverka imma, och både näsdelen samt skalmarna är justerbara. Stort hårdfodral medföljer för förvaring av linser och båge.

100% S2

Pris: 1 950 kr

Designade i Kalifornie­n, tillverkad­e i Italien och lanserade av stjärncykl­isten Peter Sagan. Sportglasö­gonen från 100% – som länge varit aktiva inom från motocrossv­ärlden – har mycket på gång, vilket S2 är ett bra bevis på. Den stora, cylindrisk­a, halvsvävan­de linsen ger ett maxat synfält ur alla vinklar, och bågen har ett markant gummigrepp på skalmarna och näsdelen som gör att den sitter stadigt. En smart detalj är linsens ytbehandli­ng som gör att vatten rinner av direkt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden