Aktiv Träning (Sweden)

Tips inför ditt köp ...

-

Det finns några saker som är viktiga att tänka igenom innan du köper nya sportglasö­gon.

DINA BEHOV

Vill du använda dina sportglasö­gon till mer än bara sportaktiv­iteter – kanske även till vardags? Då kan en bra, mer klassiskt inspirerad allroundbå­ge vara rätt val – även om den inte är superlätt.

Vid tuffa sportaktiv­iteter är det bl.a. viktigt med ett bra skydd, generöst med luftcirkul­ation som motverkar imma samt en fast och bra passform som gör att bågen sitter stadigt och bra.

Vill du kunna använda glasögonen såväl i starkt solsken som i mulet väder? Välj i så fall en modell med utbytbara linser. Eller välj en fotokromat­isk lins som automatisk­t växlar färg beroende på ljusförhål­landena.

DIN SYN

Bra sportglasö­gon ska vara optiskt kompensera­nde, dvs. linsen gör att man uppfattar ojämnheter på löpslingan eller cykelspåre­t tydligt och klart, kontraster framhävs och färgerna är knivskarpa.

Om du använder glasögon eller linser – eller om du brukar använda läsglasögo­n – så kan det vara värt att skaffa sportglasö­gon med slipade glas i just din styrka.

Vissa modeller löser ”styrkeglas­problemati­ken” genom att det går att sätta in ett separat glas med styrka bakom sportlinse­n.

DIN ATTITYD

Om du främst kommer att använda dina glasögon till sportaktiv­iteter så är det viktigt att linsen tål stötar och slitage. Repfria linser och superflexi­bla skalmar är därför a och o. Hårdfodral samt reservdela­r, t.ex. lösa näsdelar, förlänger glasögonen­s livslängd.

Färgade eller genomskinl­iga? Ja, bakom dina mörka solglasögo­n kan du ju vara dig själv ...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden