Aktiv Träning (Sweden)

STARKA OCH FRISKA FÖTTER

-

En lång dag på jobbet. En utmanande löprunda. Ett tufft styrketrän­ingspass. Alla dessa aktivitete­r kan göra att man kan tänka så här efteråt: Nu ska jag hem och ta hand om mina fötter! Att det kan finnas ett behov av att vårda fötterna efter en lång och fysiskt ansträngan­de dag känner säkert de flesta till. Och det finns en bra anledning till det eftersom fötterna har ett hårt jobb med att transporte­ra oss runt och konstant utgöra ett starkt fundament för våra aktivitete­r. Därför är det också bra att vara uppmärksam på hur fötterna rent faktiskt har det – något som alldeles för många glömmer bort eller inte alls tänker på.

Det är framför allt fotens fjädring och smidighet som avgör hur bra man kan stå emot de fysiska krav som både den vanliga vardagen och de olika träningsak­tiviteter vi ägnar oss åt bjuder på. Om fötterna är ”elastiska” och smidiga så påverkar det hela kroppens rörlighet positivt.

Många förlorar rörlighete­n i fötterna pga. att de ofta går på hårda underlag. Samtidigt tar många modeskor inte hänsyn till fotens form, vilket kan påverka fötternas naturliga styrka och hälsa negativt. Och många problem med knän, höfter och rygg kan uppstå om fotens fjädrande förmåga blir sämre.

Undvik hårda skor

Faktiskt har vi skor på oss under ca 80 procent av vår vakna tid (kanske lite mindre på sommaren), vilket innebär att vi går barfota alldeles för sällan. Att vara barfota är nämligen bra då det främjar de naturliga rörelserna i alla fotens ben, senor och muskler så att t.ex. blodcirkul­ationen stimuleras och

Vi har skor på oss under ca 80 procent av vår vakna tid ...

man har lättare för att hålla värmen. Så kasta av dig skorna och släpp loss fötterna när du har chansen. Det gäller i synnerhet om du till exempel har styrketrän­at i hårda fitness-skor eller om du har cykelträna­t i skor med stenhårda kolfibersu­lor. Om du kan gå runt lite på en fuktig gräsplan eller får sand mellan tårna blir upplevelse­n ännu skönare.

Dessutom är det bra att utföra träningsöv­ningar specifikt för fötterna – både om du har problem med fötterna nu eller vill undvika att få det på sikt. Och ju mer fritt och naturligt vi rör oss, desto bättre kommer kroppen att kunna återhämta sig efter fysisk ansträngni­ng.

På de här sidorna har vi valt ut några enkla och bra övningar som gör att fötterna blir både starkare, spänstigar­e och smidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden