Aktiv Träning (Sweden)

VILKEN EFFEKT HAR LÅNGPASSEN?

-

Effekterna av långpassen är många och helt annorlunda jämfört med de snabba träningspa­ssen. Långpassen kan i grund och botten sägas påverka oss på fyra sätt:

FYSIOLOGIS­KT

Medan intensiv konditions­träning framför allt påverkar cirkulatio­nssystemet – dvs. hjärtat stärks så att det klarar av att pumpa runt mer blod till musklerna – har långpassen mer så kallade perifera effekter, dvs. effekten märks främst ute i musklerna. Rent konkret ser det ut på följande sätt:

Du utvecklar fler kapillärer – små blodkärl– i musklerna så att mer syre kan transporte­ras till musklerna.

Du utvecklar fler och större mitokondri­er – energicell­er – i musklerna som omsätter det mottagna syret till energi.

Din fettförbrä­nning förbättras och du utvecklar fler fettförbrä­nnande enzymer i musklerna, som därmed blir mycket bättre på att utnyttja fett istället för socker som energikäll­a.

MEKANISKT

Ju mer och ju längre du springer, desto starkare blir vävnader, senor och löpmuskler. Det innebär helt enkelt att du inte får lika ont och att du inte blir lika sliten när du springer. Du kan därmed hålla en högre fart under längre tid utan att musklerna blir lika ömma. Långpassen optimerar också ditt rörelsemön­ster så att du rör dig mer energieffe­ktivt och därmed springer mer bränslesnå­lt.

MENTALT

Löpning är alltid en kamp mellan kropp och hjärna, och hjärnan kommer att göra allt den kan för att förmå dig att spara på resurserna, dra ned på farten eller stanna tidigare. Långpassen ger dig en mental hårdhet som gör att du kan stå emot hjärnans signaler bättre, om den nu vill att du ska avbryta passet.

TERAPEUTIS­KT

Under långpassen är tiden din egen – ingen mobil som plingar, inga möten och inga komplexa uppgifter du måste lösa. Här handlar det bara om att ta sig vidare framåt för egen maskin. Det har i sin tur en kraftigt lugnande effekt, och efter en lång löprunda brukar tillvaron kunna se lite ljusare och enklare ut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden