Aktiv Träning (Sweden)

VILL DU LÖPA LÄNGRE? SNABBARE? OFTARE?

Så tar du din löpning till helt nya höjder.

-

När vi säger semester tänker du kanske på sol och bad, sena grillkväll­ar och svalkande rosévin. Men så behöver det inte vara. Eller rättare sagt: så behöver det inte alltid vara. För även om semester är synonymt med avkoppling och trivsel, så finns det också möjlighet att jobba med sin löpning, utveckla sig och bli ännu bättre. Under semestern har du inte bara mer tid, utan också mer ork och energi till att pröva något nytt och skapa nya bra vanor, än under den hektiska vardagen. Under ledigheten sjunker stressnivå­n i kroppen samtidigt som humöret stiger. Det är således perfekta förutsättn­ingar för att ta sin löpning till en helt ny nivå.

Det gäller både för dig som är ny som löpare och gärna vill att löpningen ska bli en bra vana som du kan fortsätta med vecka efter vecka, och för dig som är mer erfaren men gärna vill komma i gång med längre löprundor och mer högintensi­va fartpass – eller som kanske funderar på att börja styrketrän­a för att förebygga skador.

Exakt hur du ska utnyttja den extra tid du har till förfogande beror lite på vad du siktar på att uppnå under semestern och vilka rutiner du har. Om din familj tillhör dem som inte kommer igång förrän en bit in på förmiddage­n, så innebär det att du kommer att ha många härliga sommarmorg­nar helt för dig själv. De passar perfekt för långa löprundor eller gymbesök, medan ljusa och sena kvällar då kroppen fortfarand­e är pigg och temperatur­en är lite svalare, passar bättre till intervalle­r eller andra tempofylld­a och krävande träningspa­ss.

Chans att koppla av

Det är inte bara själva träningen som du har mer tid för under semestern. Det gäller också en annan mycket viktig faktor för alla som tränar, nämligen återhämtni­ngen. Du har kanske möjlighet att sova en timme längre än du brukar, eller ta en tupplur mitt på dagen och på det hela taget slappa mer än i vanliga fall. Det – i kombinatio­n med en generellt lugnare stressnivå – är något som din kropp älskar när den ska tillgodogö­ra sig mer träning. Den sätter helt enkelt mer fart på alla de processer som läker muskel-, sen- och benvävnad, och på så sätt tål du lite tuffare träning under sommaren.

Om du vill ge återhämtni­ngen en boost kan du även ändra kosten och se till att äta massor av bär och frukter, grilla mer fet fisk och hålla igen med alkohol och sötsaker. Din kropp kommer att tacka dig för det, och kanske kan du dessutom gå ned ett par kilo i vikt under processen – något som också kommer att inverka positivt på din löpform.

Dags för nya vanor

Forskning visar att det är lättare att skapa nya bra vanor om man vistas i rätt omgivning. När hjärnan kopplar ihop något som man försöker göra till en ny vana, med något som utlöser antingen lyckohormo­net endorfin eller kärlekshor­monet serotonin, är sannolikhe­ten stor att den nya vanan växer sig starkare. Endorfiner utsöndras vanligen när man lyckas genomföra något – t.ex. en lång löprunda eller ett tufft intervallp­ass – medan serotonin är ett må-bra-hormon som påverkar humöret så att man känner sig lycklig och blir lugn, t.ex. i samband med att man löper en runda tillsamman­s med andra.

Under semestern är stämningen överlag mer positiv. Vädret är ofta bra och du har gott om tid och kan njuta av livet. Därmed blir det också lättare att hålla kvar löpvanorna rent humör- och stämningsm­ässigt. Löpträning­en kan således bli en naturlig del av din vardag även när vardagsrut­inerna återkommer och höstrusket drar in.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden