Aktiv Träning (Sweden)

SUPERKORTA SPRINTRYCK GÖR UNDERVERK

Träning i mikrodoser kan stärka din hälsa på jobbet.

- Källa: Medicine & Science in Sports & Exercise

Timme efter timme framför datorn eller vid mötesborde­t. Så ser arbetsdage­n ut för många, och stillasitt­andet gör stor skada för hälsan. Risken för att drabbas av diabetes, hjärt-kärlsjukdo­mar och förtida död ökar – och forskning indikerar att man tyvärr inte slipper undan besvären bara för att man springer en runda ibland eller besöker gymmet på väg hem från jobbet.

Men kanske kan man motverka en del av de negativa effekterna genom att lägga in några korta, intensiva träningspa­ss under dagen. Det visar i alla fall en ny studie. En grupp deltagare fick börja med att sitta still i åtta timmar och endast resa på sig när de skulle äta eller gå på toaletten. Dag två fick deltagarna återigen sitta still – men den här gången fick de även utföra fem korta sprintryck på motionscyk­el varje timme. Varje sprintryck pågick i endast fyra sekunder med 45 sekunders vila. På morgonen efter bägge försöksdag­arna fick deltagarna dricka en fettrik frukostsha­ke.

Blodprov visade att sprintryck­en hade en positiv effekt. På morgonen efter sprintdage­n hade deltagarna mycket lägre nivåer av hälsofarli­ga triglyceri­der i blodet. De förbrände också mer fett i sex timmar efter frukosten, och deras triglyceri­dnivåer var cirka 30 procent lägre jämfört med efter den dag då de hade varit helt inaktiva.

Forskarna rekommende­rar därför personer som sitter stilla under stora delar av arbetsdage­n att de reser sig upp och rör på sig regelbunde­t – helst också med rätt hög intensitet.

 ??  ?? Skippa hissen och spring i trapporna istället. Då motverkar du en del av de negativa effekter som stillasitt­ande medför.
Skippa hissen och spring i trapporna istället. Då motverkar du en del av de negativa effekter som stillasitt­ande medför.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden