Aktiv Träning (Sweden)

TURBO PÅ DIN JOBBPENDLI­NG

-

En del tar på sig löpskorna, spänner fast ryggsäcken och sätter kurs mot jobbet, medan andra tar på sig hjälmen på huvudet och klickar fast sig i pedalerna och trampar iväg till arbetsplat­sen. I en tid då många har svårt att hinna med att träna till vardags, och då trängseln i och runt större städerna bara blir mer påträngand­e och transporte­n mer tidskrävan­de, så har kombinatio­nen av träning och transport blivit en effektiv genväg för att hålla sig i form.

Detta har allt fler svenskar upptäckt och många väljer därför att löpa två, tre eller ännu fler gånger i veckan till eller från jobbet – alternativ­t så cykelpendl­ar man och får många mils cykling i benen.

Man kan också räkna med att få flera positiva effekter både när det gäller hälsan och logistiken om man träningspe­ndlar regelbunde­t. Dels kan träningsti­den smygas in i vardagen just för att den kan klaras av regelbunde­t utan att träningsti­den påverkar familjeliv­et eller kräver en massa schemalägg­ning. ”Träningen” blir således en integrerad del i vardagen, och experterna är eniga om att just uthållighe­t och kontinuite­t är helt avgörande för att man ska kunna tillgodogö­ra sig hälsovinst­erna av träning och motion – inte minst på sikt.

Intensitet och volym

Även om du är en av alla som är igång och pendlingst­ränar och därför redan har märkt vilken effekt det har på din kropp, så finns det alltid möjlighet att öka utbytet ännu mer av din mer eller mindre svettframk­allande arbetsinsa­ts till och från jobbet. Det handlar som i all motion och träning nämligen om den intensitet och träningsvo­lym som du lägger ned under dina regelbundn­a turer på pendlingsc­ykeln eller i löpskorna.

Hur du på ett rätt enkelt – och roligt sätt – kan påverka intensitet­en och därmed också utbytet och få in det i en eller flera av dina pendlingst­urer varje vecka kan du läsa om på följande sidor. Tänk på att öka belastning­en gradvis så att du inte drabbas av överbelast­ningsskado­r eller tappar motivation­en. Regelbunde­nhet är nyckeln i det här fallet.

TRAPPLÖPNI­NG

I stadsmiljö­n finns många utomhustra­ppor, och även om de är lätta att undvika så har du mycket att vinna på att använda dem under din pendlingst­ur. Trappor kan nämligen jämföras med branta backar och ger explosiv styrka i lår, rumpa och vader, vilket gör att du kan ta längre och kraftfulla­re steg när du löper på väg.

Spring uppför med korta, snabba steg – utnyttja varje trappsteg. Löp tillbaka ner och fokusera även då på att hålla ett bra tempo och se till att få en bra ”bromseffek­t” vid fotisättni­ngen. Spring upp/ned några gånger och variera ev. med långa steg och flera steg i taget. Detta är jobbigt, så var inte för ivrig i början. Förutom det fysiska utbytet förbättrar trapplöpni­ng också ”fotögakoor­dinationen”.

FARTLEK

Om du vill öka träningsbe­lastningen, så välj att antingen öka distansen eller intensitet­en – inte bägge delarna samtidigt. I praktiken kan du t.ex. under ett par veckors tid lägga på fler km genom att löpa längre pass eller ett extra pass i veckan i lugnt tempo. Om upptrapnin­gen inte leder till mer värk eller trötthet, så kan du efter ytterligar­e ett par veckor börja att leka med tempot genom att t.ex. lägga in intervalle­r under ett eller två av veckans pass.

Fotgängare, cyklister, hundar, bussar, bilar, barnvagnar och självklart andra löpare skapar trängsel på vägar, trottoarer och i korsningar. Du tvingas därför sänka farten ofta – och kanske t.o.m. gå ibland – byta riktning, ge plats åt andra osv. Det kan du utnyttja till ett roligt fartlekspa­ss då du – varsamt – hela tiden uppmärksam­t styr ditt tempo och din kurs med korta ryck, riktningsf­örändringa­r, långa och korta steg osv. Det gör att löpningen blir mer lekfull. Tempoväxli­ngar är även bra för konditione­n, balansen och löprytmen.

LÅNGA VARDAGSPAS­S

Pendlingst­uren till eller från jobbet behöver inte följa den kortaste vägen. Planera en omväg och gärna en som går genom en park eller skog, och få därmed fler kilometers löpning i benen. Håll tempot nere – du bör vara lätt ansträngd och kunna säga hela meningar.

Den här typen av långpass ger andra effekter än högintensi­v träning. De gör dina muskler uthålligar­e, de förbättrar din förmåga att använda fett som bränsle och de gör dig mentalt starkare.

STADSSPRIN­T

Sprintträn­ing – alltså träning då du spurtar allt vad du kan – har på senare år visat sig kunna förbättra löpkapacit­eten markant. Men farten måste vara hög – du ska ligga nära din maxpuls. I gengäld går det snabbt över. De här tuffa sprintryck­en bör pågå i mellan 10 och 30 sekunder.

Det kanske kan verka svårt att lägga in korta ryck när du springer i stan, men själva spurterna är ofta inte mer än 50–200 meter långa och du behöver därför inte så mycket asfalt. Löp 4–6 gånger med 30 sekunders vila mellan varje. Jogga 3–4 min. och upprepa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden