Aktiv Träning (Sweden)

SÄTT TURBO PÅ DIN CYKELPENDL­ING

-

Även korta pendlingst­urer till vardags till och från jobbet på cykel har effekt – det gäller trots att du cyklar i dina vardagsklä­der och håller ett måttligt tempo för att inte bli allt för svettig. Men vill du ha ut maximalt rent träningsmä­ssigt av din cykelpendl­ing krävs det självklart lite mer. Det handlar framför allt om hur hög intensitet du tar dig fram med. Det kan de här tipsen hjälpa dig med.

TEMPOAVSNI­TT

Du har säkert ett ”komforttem­po” som du brukar cykla i. Det ger dock inte så mycket träning för styrkan och konditione­n eftersom kroppen vänjer sig snabbt vid en viss belastning. Då är det bättre att du pressar kroppen lite extra genom att öka farten under kortare partier. Om du t.ex. cyklar längs en relativt flack sträcka så ökar du farten till en nivå då det blir mer ansträngt, men ändå inte jobbigare än att du orkar hålla farten uppe under hela sträckan. Under temposträc­korna bör du hellre låta din känsla styra – och tempot ska kännas tufft – än cykeldator­n eftersom farten påverkas av vind och väder.

Få inspiratio­n till nya snygga prylar till din träningspe­ndling – oavsett om du löper eller cyklar... Sidan 22.

HÖJ KADENSEN

I stadsområd­en och tät trafik är det både riskabelt och svårt att cykla i hög fart och använda en offensiv körteknik. Men under lite längre partier kan du använda dig av en hög kadens/pedalfrekv­ens – dvs. många snabba tramptag så att pulsen stiger.

Brukar du t.ex. cykla med

70–80 tramptag per minut, så kan du pröva att komma upp till en pedalfrekv­ens på ca 100. Du kan t.ex. utse en sträcka mellan två ljussignal­er där du gasar på med lite högre kadens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden