Aktiv Träning (Sweden)

”DU ÄR TVUNGEN ATT VARA BESATT”

-

Han har vunnit titeln som världens starkaste man, spelat rollen som jättekriga­ren The Mountain i teveserien Game ofThrones, och nyligen satte den isländske strongman-utövaren Hafþór Björnsson världsreko­rd i marklyft med 501 kg. Det är ett kg mer än det tidigare rekordet som tillhörde britten Eddie ”The Beast” Hall. Knappt hade Björnsson hunnit släppa ner skivstånge­n innan han pekade in i kameran och med kraftig isländsk accent utropade: ”Are you ready, Eddie?” Björnsson utmanade därmed tämligen överraskan­de sin mångårige rival i en boxningsma­tch. ”Berget” och ”Besten” ska enligt planerna mötas i LasVegas i september 2021.

Du har vunnit allt som går att vinna inom strongman-sporten. Vad motiverar dig?

– Jag har alltid varit en tävlingsmä­nniska och jag älskar att vinna. Det tog mig ett årtionde innan jag lyckades vinna World’s Strongest Man. Jag började tävla 2009 och jag bestämde mig tidigt för att jag ville bli bäst i världen inom sporten, och jag var villig att lägga ned det som krävdes. Om du vill bli bäst i världen så är du tvungen att vara besatt. Du måste vara konsekvent med det du gör. Många tror nog att det bara är jobbigt att behöva tänka på att träna, äta eller sova, men jag har faktiskt alltid gillat det. bra ändå – jag gjorde det som krävdes för att kunna lyfta 501 kg.

Varför vill du möta Eddie Hall i boxningsri­ngen?

– Det sliter mycket på kroppen att vara strongman-utövare och väga 200 kg. Boxningsko­ntraktet ger mig en möjlighet att ta en paus från det och gå ned lite i vikt, både för min egen och för min familjs skull. Jag har vägt över 170 kg i ett årtionde nu, och det är tufft för kroppen att vara så tung och äta så mycket. Jag ser fram emot att minska på kaloriinta­get och träna mer kardio. Det skadar självklart heller inte att det ingår en bra lönecheck.

Kan du förstå att en del har svårt att ta en boxningsma­tch mellan två strongman-utövare på allvar?

– Jag respektera­r folks åsikter. Men vi ska ju inte fajtas i ringen riktigt än. Jag kommer att träna extremt hårt framöver inför boxningsma­tchen. Just nu är jag kanske ingen boxare, men jag är vältränad och jag lär mig snabbt.

Innebär det att du har tävlat färdigt inom strongman-sporten?

– Jag kommer att delta i strongman-tävlingen på Island som jag har chans att vinna för tionde året i rad, men jag kommer inte att träna specifikt inför det. Om jag fortsätter efter boxningsfa­jten är för tidigt att säga – jag älskar dock sporten!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden