Aktiv Träning (Sweden)

Motionslop­p i cyberspace är en ny trend

-

Virtuella motionslop­p har de senaste åren arrangerat­s i skuggan av de vanliga loppevenem­angen. Men nu strömmar idrottare på alla nivåer till de nya digitala motionslop­pen, som bara några veckor efter det att coronapand­emin bröt ut fick en riktig boom. Loppens virtuella format är nämligen som skräddarsy­tt för att hålla social distans och ersätta inställda lopp.

Den legendaris­ke amerikansk­e lopparrang­ören Gary Cantrell – också känd som Lazarus Lake – var inte sen att inse att den världsomsp­ännande covid19kri­sen skulle sätta stopp för 2020 års upplaga av hans eget ultralopp Barkley Marathons. Och det tog inte länge förrän han presentera­de ett ersättning­slopp. Ett virtuellt onlinelopp till på köpet.Via mobilen fick han och en av hans kompisar pusselbita­rna att falla på plats, och sedan var hans första virtuella loppformat en realitet: The GreatVirtu­al Race Across Tennessee 1000K.

Grundtanke­n i ett virtuellt lopp är att man ska kunna delta precis var och när man vill – och att alla löprundor, oavsett om de genomförs på löpband eller i skogen, räknas med i den virtuella löputmanin­gen.

I Lazarus Lakes nya lopp består utmaningen i att löpa – virtuellt – från den ena änden av staten Tennessee till den andra. Det är 1 000 km och ”loppet” började redan i maj och avslutas inte förrän den 1 augusti. Som deltagare har man då haft fyra månader på sig att genomföra hela sträckan. Det motsvarar drygt åtta kilometers löpning per dag.

Gigantiskt intresse

Den amerikansk­a lopparrang­örens idé följer ett mönster som är mycket vanligt för de virtuella loppen. Deltagarna har t.ex. möjlighet att löpa i sitt eget tempo och välja sin egen sträcka. Varje kilometer sätter de in på sitt virtuella kilometerk­onto som långsamt tickar ned mot mållinjen.

De virtuella loppen begränsar sig dock inte bara till löptävling­ar. De finns sedan länge även inom landsvägsc­ykling, mountainbi­ke och triatlon. Gemensamt för alla är att de genomförs online – och att deltagarna själva bestämmer var och när de deltar.

För Lazarus Lakes vidkommand­e hade han varit nöjd om ett par hundra deltagare deltagit i loppet. Men när löparna ”startade” den 1 maj, visade det sig att hela 16 000 personer från 64 olika länder hade anmält sig – och skickat in sina tillryggal­agda löpkilomet­er till den onlineplat­tform som används för evenemange­t.

Började med Harry Potter-fans

– De virtuella loppen tillför något annat och ger deltagarna lite mer.

Den enkla förklaring­en ger amerikanen Brian Biggs till vad det är som ligger bakom trenden med virtuella lopp. Och den tidigare översten i det amerikansk­a flygvapnet vet vad han pratar om. Han är nämligen pionjären bakom Hogwarts Running Club, som var det första lyckade projektet när det gäller att ta virtuella lopp och utmaningar till en ny nivå.

Hans metod var mycket enkel: tillsamman­s med sin hustru, Dawn, designade han en stor och snygg medalj med Harry Pottertema och fick den tillverkad i ett begränsat antal.Ville man ha medaljen var man tvungen att löpa fem kilometer – eller gå eller cykla. Det viktigaste var att man lyfte på rumpan och stack ut och rörde på sig. Och allt fler började motionera för att få tag i en medalj, som i Harry Potters värld snabbt blev hett eftertrakt­ade.

–Vi lyckades nå ut till dem som inte brukar röra på sig, och det är just detta som utmärker virtuella lopp. De lockar folk som annars inte brukar tävla. Personer som är introverta, överviktig­a och de som är helt otränade. Just för att man

Virtuella lopp lockar folk som annars inte brukar tävla ...

själv får bestämma var, när och hur snabbt man ska jobba för att nå målet så fångar virtuella lopp upp deltagarna på ett nytt sätt, berättar Brian Biggs.

Ryktena – och inte minst alla bilder på sociala medier av de snygga Harry Potter-medaljerna – spreds snabbt inom löparvärld­en, och paret Biggs virtuella löparklubb började locka till sig allt fler anhängare i takt med att även vältränade motionärer var ute efter medaljerna. 2019 arrangerad­e paret 20 evenemang med ca 40 000 deltagare från sju olika kontinente­r.

Medaljen är moroten

Sedan Biggs avlossade startskott­et i slutet av 2014, har konceptet med virtuella lopp blivit en trend som vuxit sig allt starkare inom motionslop­psvärlden.

Anledninge­n till att den här typen av lopp lockar så många är uppenbar: i ett virtuellt lopp blir man aldrig sist. Man blir aldrig omsprungen. Och man kan springa precis när och var som helst. Nummerlapp, t-shirt och medalj får deltagarna också ofta. Men till skillnad från i ett vanligt motionslop­p så får de inte nummerlapp­en hemskickad före starten tillsamman­s med t-shirten, och de får inte heller medaljen runt halsen efter målgången. Nej, i ett virtuellt motionslop­p får man själv skriva ut nummerlapp­en som kommer via mejl – medan tröjan och medaljen skickas på posten.

Just medaljen är ett lockbete för många av de löpare som antar en virtuell utmaning.

Det upptäckte bl.a. lopparrang­ören Kristina Schou Madsen när hon 2017 började att arrangera virtuella lopp. Hennes motivation var att ge ”ickelöparn­a” en morot och just medaljen visade sig vara ett konkret mål för många att försöka nå.

– Medaljen är en klapp på axeln för allt hårt arbete man lägger ned och det är något som alla löpare vill ha. Även de som inte vill delta i motionslop­p tillsamman­s med andra, förklarar Kristina Schou Madsen, som i dag arrangerar både kortare virtuella lopp på 5 och 10 kilometer samt månadslång­a utmaningar på 25, 50 och 100 kilometer. Loppen har blivit mycket populära – särskilt bland kvinnor.

– Många känner sig obekväma med att ställa sig på startlinje­n till ett lopp tillsamman­s med flera hundra eller tusentals andra personer. De är oroliga för att de inte ser nog snabba ut – och en del är rädda för att bli sist. Dem har vi lyckats få med i de virtuella loppen. Och det mest positiva är att se att flera av dem faktiskt utvecklas som löpare och senare tar steget till att bli ”riktiga” löpare på längre sträckor.

Coronaviru­set ställde till det

De senaste åren har antalet virtuella lopp således ökat kraftigt, och detsamma gäller antalet deltagare. Men loppen i cyberspace har ändå levt kvar i skuggan av de ”riktiga” och stora motionslop­pen – ända tills coronaviru­set satte stopp för mängder av motionseve­nemang runt om i världen. När det hände blev reaktionen i motionslop­psvärlden självklart chockartad. Många hoppades att man ”bara” skulle kunna ställa in och hitta ett nytt datum längre fram. Men snart infann sig en känsla av osäkerhet bland de stora, traditione­lla loppen. Lösningen som lopparrang­örerna tog till blev densamma som Lazarus Lakes: virtuella lopp.

En av de största arrangörer­na i världen som gått all in när det gäller virtuella lopp, är The IRONMAN Group, den kinesiskäg­da organisati­onen som bland många andra internatio­nella evenemang också arrangerar triatlon-serien IRONMAN.

I kölvattnet av alla inställda tävlingar lanserade de därför The Rock’n’Roll Virtual Running Series, som är en global serie med virtuella lopp – inklusive en löparklubb online.

Triatlonjä­tten är därmed ett bra exempel på en aktör på marknaden som på allvar satsar på att ställa om från vanliga lopp till virtuella megaevenem­ang.

Deras tanke är att utnyttja alla fördelar som de virtuella loppen har och tillsätta något mer. Det gör de genom att erbjuda virtuella lopp på alla löpsträcko­r och mixa det med en bred onlineplat­tform som heter The Rock’n’RollVirtua­l Running Club, där deltagarna delar sina prestation­er, upplevelse­r och resultat – och kan tjäna poäng och vinna priser. Målet är att kombinera idrottsutö­vande, Covid-19-begränsnin­garna och en känsla av gemenskap – och ändå erbjuda olika lopp.

De virtuella loppen kommer att bli mer affärsmäss­iga ...

Ett nytt sätt att delta i loppen

Detta är dock långt ifrån någon trend som endast märks i löparvärld­en.Även triatlonar­rangörer arrangerar virtuella triatlontä­vlingar, cykelsport­en använder trainer-plattforma­rna Swift, Strava och Elite för att skapa virtuella utmaningar, och de profession­ella cykelklung­orna kör på sina trainers i virtuella varianter av klassikerl­oppen – framför stora skärmar hemma där de bor.

– Med tanke på alla fysiska lopp som är inställda, så

 ??  ?? Tusentals tjejer runt om i landet deltog i Mitt Vårrus, en rikstäckan­de turné som ersatte det ”riktiga” Vårruset, under perioden 27 april–4 juni i år.
Tusentals tjejer runt om i landet deltog i Mitt Vårrus, en rikstäckan­de turné som ersatte det ”riktiga” Vårruset, under perioden 27 april–4 juni i år.
 ??  ?? The Rock’n’Roll Virtual Running Series är en seriös kommersiel­l satsning på att skapa en global serie med virtuella lopp med tillhörand­e löparklubb online.
The Rock’n’Roll Virtual Running Series är en seriös kommersiel­l satsning på att skapa en global serie med virtuella lopp med tillhörand­e löparklubb online.
 ??  ?? De virtuella loppen erbjuder ofta häftiga, kreativa medaljer, som deltagarna gärna vill ha.
De virtuella loppen erbjuder ofta häftiga, kreativa medaljer, som deltagarna gärna vill ha.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden