Aktiv Träning (Sweden)

MINSKA VIKTEN OCH FORTSÄTT

-

Metod:

Dropset är en av de metoder som kan ge en känsla av att man har tröttat ut musklerna så mycket att man börjar tvivla på att man ens ska orka ta av sig tröjan i omklädning­srummet efteråt. Metoden går ut på att man direkt efter sitt sista vanliga set byter till en lite lättare vikt och fortsätter lyfta. När du sedan inte orkar göra fler repetition­er, ”droppar” du vikten ännu en gång och fortsätter. Syftet med detta är att överbelast­a och trötta ut muskeln, så att den stimuleras att växa. Flera studier har också visat att metoden är mycket effektiv om målet med styrketrän­ingen är att bygga större muskler.

Dropset används ofta som en s.k. finisheröv­ning, alltså som avslutning på träningspa­ssen. Eftersom musklerna blir rejält uttröttade kan det inverka negativt på resten av din träning om du inleder med ett dropset. Lägg därför in det på slutet när dina andra lyft redan är avklarade.

Gör så här: Dropset utförs genom att du gör 3–4 vanliga set av en övning. Direkt efter det sista vanliga setet tar du en lite lättare vikt och fortsätter direkt att lyfta vidare. När du inte klarar av att göra fler repetition­er, ”droppar” du vikten ytterligar­e en aning och fortsätter (2–3 gånger till) tills muskeln är helt uttröttad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden