Aktiv Träning (Sweden)

UPP, NER – ELLER BÅDE OCH

-

Metod:

Pyramidträ­ning innebär att vikten och antalet repetition­er varierar från set till set. Det vanliga sättet att utföra ett pyramidset på är med en stigande pyramid, då man börjar med en relativt lätt vikt och många repetition­er. Under nästa set tar du en lite tyngre vikt och gör några färre repetition­er, och så fortsätter du tills du når toppen av pyramiden med en mycket tung vikt och få repetition­er. På så sätt ökar belastning­en gradvis och musklerna blir redo att lyfta allt tyngre vikter. Nackdelen kan dock vara att musklerna blir uttröttade innan du kommer så långt, och därför orkar du inte genomföra ditt sista och tyngsta set med rätt teknik.

En annan variant är en fallande pyramid, då du börjar med det tyngsta lyftet och därefter minskar vikten och antalet repetition­er för varje set. Se till att värma upp ordentligt först utan att du tröttar ut musklerna för mycket.

Du kan också välja att göra en kombinatio­n av en stigande och fallande pyramid. Då börjar du med ett lätt lyft och jobbar dig upp till en tyngre vikt och få repetition­er. Men i stället för att sluta när du befinner dig på toppen av pyramiden rör du dig ned igen genom att använda lättare vikter och göra fler repetition­er. Det finns många olika sätt att utföra pyramidset på. Forskning har dock inte påvisat att vissa pyramidset är effektivar­e än andra – så pröva dig fram.

Gör så här: I en stigande pyramid genomför man oftast ungefär fem set av en övning. Under det första övningsset­et väljer du en relativt lätt vikt, så att du orkar göra t.ex. 12 repetition­er. Under nästa set väljer du en lite lättare vikt och gör exempelvis tio repetition­er. Fortsätt uppför pyramiden, så att du under de följande seten gör åtta, sex resp. fyra repetition­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden