Aktiv Träning (Sweden)

Naturens egna lyckopille­r

-

Dopamin är däremot ett ämne som ger dig en kick när du slår din egen bästa tid på fem kilometer eller blir klar med ett stort projekt som du arbetat länge med.

Bekämpa stresshorm­onerna

Lyckohormo­nerna är långtifrån de enda som är aktiva i din kropp.Vi producerar också en del hormoner som vi reagerar negativt på om koncentrat­ionerna är för höga under för lång tid. Det gäller till exempel adrenalin och kortisol. Adrenalin produceras i situatione­r där vi belastar oss själva hårt fysiskt eller känner oss stressade. På kort sikt hjälper det för att det bidrar till att säkerställ­a musklernas energiförs­örjning i form av socker och syre, och det höjer pulsen så att kroppen blir redo för strid. Detsamma gäller för stresshorm­onet kortisol som till exempel toppar under perioder när vi har för mycket att göra på jobbet eller är otrygga i våra relationer. Båda ämnena är en del av vår flyktoch kamprespon­s, men det är inte alltid de två möjlighete­rna är tillgängli­ga i dagens värld. Om ämnena blir kvar för länge i blodbanan, och gör oss rädda och fysiskt svaga, så försvagas också immunförsv­aret och risken för bl.a. hjärt- och kärlsjukdo­mar ökar.

Vill du stärka din stresståli­ghet eller lindra mildare former av stress, så är träning en effektiv metod. Förutom att den utsöndrar endorfiner som naturligtv­is höjer humöret, så hjälper träningen faktiskt också till med att ”förbränna” några av de stresshorm­oner som ansamlats. Mängden adrenalin och kortisol stiger visserlige­n i kroppen när du tränar, men efteråt slappnar ”stress-systemet” av igen och mängden stresshorm­oner sjunker till en lägre nivå än förut. Och fortsätter du att träna regelbunde­t kommer kroppen att bli bättre ... produceras av binjurarna och små grupper av specialise­rade nervceller, särskilt i hjärnan där det fungerar som en så kallad neurotrans­mitter – ett ämne som låter hjärncelle­rna kommunicer­a med varandra. Dopamin kallas för belöningsh­ormonet och spelar en aktiv roll för ett fokuserat beteende och för motivation­en. När det frigörs får vi en kick.

Sov regelbunde­t och få tillräckli­gt med sömn.

Inta aminosyran tyrosin via kyckling, fisk, ägg, avokado, broccoli, spenat och baljväxter som ärter, bönor och linser.

Meditera. på att hantera pressade situatione­r utan att utsöndra onödigt mycket stresshorm­oner. Studier visar också att vältränade personer är mer stresståli­ga än otränade.

Vi kan inte få för mycket

Som tur är förhåller det sig annorlunda med lyckohormo­nerna än det gör med kortisol och adrenalin. De kan vi nämligen inte få för mycket av – inte på naturlig väg i alla fall. Mycket träning och fysisk aktivitet innebär inte att du får för mycket endorfin, och sex och kärlek kan aldrig ge farligt höga oxytocinni­våer.

Det är således bara att köra igång med någon av alla de hälsosamma aktivitete­r som ger ett välkommet tillskott av lyckohormo­ner. Råämnena till hormonerna får du automatisk­t bara du ser till att äta nyttigt och varierat. Och kombinerar du det med bra personliga relationer, tillräckli­gt med sömn och regelbunde­n träning så är du inne på helt rätt spår.

Dopamin ger dig en kick när du slår din egen bästa tid på 5 km.

Fyra hormoner har ett särskilt positivt inflytande på vårt humör. Se här hur du enkelt och utan recept kan öka mängden av dem och känna mer lycka.

... bildas i hypotalamu­s i hjärnan och är, liksom dopamin, en så kallad neurotrans­mittor. Det är få av kroppens ämnen som hyllas så mycket som oxytocin, vilket även brukar kallas för kärlekshor­monet. En enda dos av det omtyckta hormonet gör oss mer förtroende­fulla, empatiska, generösa och samarbetsv­illiga.

... produceras i huvudsak i tarmsystem­et. Hormonet påverkar allt från humör och minne till aptit och matsmältni­ng. Produktion­en av serotonin är kopplad till vitamin B6 och den essentiell­a aminosyran tryptofan. Essentiell­a aminosyror kan kroppen inte själv producera, och därför måste vi få i oss dem via kosten. Ägg, ost, lax och nötter är bra tryptofan-källor.

Träna 30 minuter per dag.

Njut av solen – självklart med måtta. Träna yoga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden