Aktiv Träning (Sweden)

Hur undviker jag att springa för mycket?

Jag har blivit biten av löpning och har gott om tid till träning. Hur ska jag kunna fortsätta träna utan att överbelast­a kroppen? FEM NYCKELPASS UNDER EN TRÄNINGSVE­CKA

-

SVAR: Fortsätter du att löpträna dag ut och dag in får kroppen inte den tid den behöver för att återhämta sig. I bästa fall innebär det att formkurvan stagnerar och i sämsta fall riskerar du att bli övertränad. Om du nu har tid och lust att träna mycket är det därför viktigt att du ser till att hela tiden variera din träning. Varje träningsve­cka bör innehålla rätt mix av både belastning och vila för att du ska få bra resultat.

Långpass: Ett långpass i veckan där målet är att få många kilometers löpning i benen. Tempot ska vara lagom ansträngan­de.

Intervalle­r: 1–2 intervallp­ass i veckan där intensitet­en ska vara näst intill max. Det ska helst gå 48–72 timmar mellan varje intervallp­ass.

Tempopass: Ett tempopass på 20–45 min. där du håller ett högt och jämnt tempo hela vägen – och kanske ökar farten lite på slutet.

Styrketrän­ing: 1–2 styrkepass med tonvikten lagd på bålen samt plyometris­k träning av benmuskler­na.

Återhämtni­ngspass: 1–2 vilodagar då du inte tränar alls eller nöjer dig med mycket lugna löprundor. Du kan också välja skonsammar­e träningsfo­rmer, t.ex. cykling, simning eller långa promenader.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden