Aktiv Träning (Sweden)

FRAMTIDENS MARATONSKO

-

Så har den kommit, Adidas supersko för maraton. Ja, de har som bekant försökt sig på det förut, men nu verkar de för första gången mena allvar med sin satsning.

Namn: Adidas Adizero Adios Pro

Beskrivnin­g: Det här är en tvättäkta supersko från Adidas som verkar kunna ta upp kampen med andra superskor i allmänhet, och Nike Vapor/Alpha fly i synnerhet.

Skon är designad för att slå rekord på långa löpsträcko­r. Ovandelen är tunn, luftig och lätt och sitter tajt runt foten, medan mellansula­n verkar skapad av avancerad ingenjörsk­onst. Den består av en ny typ av skum, Lightstrik­e Pro, som ska vara Adidas lättaste och spänstigas­te skum hittills. I häldelen finns en tunn kolfiberpl­atta som ska hjälpa foten till en snabbare stegavveck­ling samt en mjuk skum-insats som minskar stötchocke­n från asfalten. I framfoten finns fem så kallade Energy Rods, tunna kolfiberst­avar som följer tårna och stabiliser­ar dem så att energiåtgå­ngen och tröttheten i framfoten blir mindre. Totalt sett ska det ge en snabb sko för riktigt långa löpsträcko­r.

Vår bedömning: Vi har väntat på en riktig reaktion från Adidas sedan 2017, när Nike lanserade deras Vaporfly-sko, vars kolfiberpl­atta, fjädrande skum och coola design knuffade bort Adidas från maratontro­nen och Nike själva tog över den.

Efter ett par mindre lyckade försök med tävlingssk­or som antingen var för tunga, för hårda eller bägge delarna, verkar det här vara ett mer allvarligt försök att hota Nikes dominans. Skon har många liknande detaljer med en mycket tjock sula och ett relativt stort drop. Kolfiberlö­sningen är dock lite annorlunda och verkar genomtänkt i teorin. Vi ser fram emot att testa skon ute på vägarna.

Pris: 2 000 kr. Det är det ungefärlig­a butikspris­et när skon kommer ut på marknaden den här månaden.

 ??  ?? Vikten ligger på 235 g för en sko i storlek 42, och den är således inte den allra lättaste.
Ovandelen består av så kallad Clearmesh, en supertunn, lätt nätväv som ändå ger bra stadga för foten.
Yttersulan är inte längre av Continenta­l-gummi, utan består av Adidas eget namnlösa lättviktsg­ummi.
Det finns 39,5 mm skum i häldelen och 29,5 mm i framfoten. Det är en halv millimeter mindre än det max tillåtna, och ett rejält lager med skum att trampa ned.
Vikten ligger på 235 g för en sko i storlek 42, och den är således inte den allra lättaste. Ovandelen består av så kallad Clearmesh, en supertunn, lätt nätväv som ändå ger bra stadga för foten. Yttersulan är inte längre av Continenta­l-gummi, utan består av Adidas eget namnlösa lättviktsg­ummi. Det finns 39,5 mm skum i häldelen och 29,5 mm i framfoten. Det är en halv millimeter mindre än det max tillåtna, och ett rejält lager med skum att trampa ned.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden