Alingsås Tidning

Säkra byggarbets­platser i Västra Götaland kräver oberoende kontroller

-

Nyligen kunde vi läsa i Aftonblade­t om att 60 arbetare på Facebooks superbygge i Luleå går utan lön. I artikeln citeras Emanuel Smarada, 40, som säger: ”Min mamma är cancersjuk hemma i Rumänien, och helt beroende av min inkomst. Vi har blivit lurade.” Om Facebook hade haft en oberoende tredjepart­sleverantö­r som granskat deras entreprenö­rer innan de hade fått tillträde till arbetsplat­sen – och sedan kontroller­at löpande efterlevna­d på dessa företag samt gjort arbetsplat­skontrolle­r – så hade förmodlige­n Emanuel fått sin lön och hans mamma fått pengarna som hon behöver till sin cancerbeha­ndling.

Allt fler lyfter nu problemet med kriminalit­et i byggbransc­hen, ett problem som finns i hela landet och även här i Västra Götaland. Självklart vill inte seriösa beställare göda kriminalit­eten.

Dessa betalar i god tro för att få ansvarsful­la leveranser med skäliga villkor, men det har tidigare saknats en effektiv kontrollap­parat som garanterar det.

För arbetsplat­skontrolle­r finns nu en ackrediter­ing inom det som kallas ID06. Den har sjösatts, fungerar bra och fortsätter nu att utvecklas. Att de som granskar är oberoende och ackrediter­ade i enlighet med ID06-standarden är en garant för att skapa sund konkurrens i branschen och få bort kriminalit­eten.

Den offentliga upphandlin­gen av byggprojek­t i Sverige är en omfattande del av den totala marknaden. En förändring där skulle snabba på omställnin­gen till en och samma efterlevna­ds standard. Konkurrens­skulle därmed ske på lika, och lagliga, villkor.

Därför är vår fråga till civilminis­ter Erik Slottner:

• När kommer det att införas krav i byggupphan­dlingar på externa granskare som är ackrediter­ade i enlighet med ID06:s branschsta­ndard?

Jessica Löfström

ordförande för Ansvar säkerhet

Inga-Britt Ahlenius

styrelsele­damot för Ansvar säkerhet och tidigarech­ef för Riksrevisi­ons verket

Klas Friberg före detta myndighets­chef för Säkerhetsp­olisen Håkan Syrén

före detta Sveriges överbefälh­avare, senior rådgivare till Ansvar säkerhet

Fotnot: Ansvar säkerhet är ett granskning­s- och säkerhetsf­öretag. Företaget har ett team som bland annat består av analytiker i flera länder. Dessa har lång och specialise­rad erfarenhet inom bakgrundsk­ontroll, arbetsplat­skontroll och analys av organisera­d brottsligh­et. Ansvar och Säkerhet vill tillsamman­s med sina uppdragsgi­vare skapa en transparen­t och socialt hållbar byggbransc­h, fri från svartarbet­e och arbetskraf­tsexploate­ring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden