Alingsås Tidning

VA-taxan chockhöjs när elavtalet går ut 2023

- Jan Lindsten redaktione­n@alingsasti­dning.se

Det sken andeelpris­et slår nu stenhårt motvatten och avlopps a bon n en etern a i Herrljunga. Den 1 januari stiger priset med 36 procent, enligt va-bolagets begäran som kommunstyr­else godkänt.

– Jag har aldrig varit med om en sådan här höjning någon gång tidigare, säger Anders Mannikoff, vd för Herrljunga Vatten AB.

I pengar varierar höjningen något, beroende på hushållsty­p och konsumtion­snivå. Men för en normalkund i villa med en årsförbruk­ning på 150 kubikmeter vatten stiger årets kostnad på 7 480 kronor till 10 180 nästa år, 36 procent.

Orsaken till den här kraftiga avgiftshöj­ningen är enligt va-chefen så gott som helt hänförlig till att bolagets gamla elavtal löpt ut och ska ersättas av ett nytt. Mitt i elkrisen.

Kostnaden för de cirka 1,5 Gwh, eller miljoner kilowattim­mar el som vatten- och avloppsbol­aget använder beräknas bli 480 procent högre under 2023!

Enligt Anders Mannikoff saknas i praktiken möjlighete­r att komma undan med ett billigare elavtal än så.

” Vår verksamhet pågår dygnet runt och kan inte slås av när priserna är höga. Och vi har faktiskt gjort en del effektivis­eringar på senare år.

– Vi har såklart tittat på prisjämför­elser mellan olika leverantör­er. Men det är svårt att få avtal på längre sikt som är vettiga. Vår verksamhet pågår dygnet runt och kan inte slås av när priserna är höga. Och vi har faktiskt gjort en del effektivis­eringar på senare år, och även installera­t solceller på vårt största reningsver­k.

Rent tekniskt är det luftningen och övrig hantering vid reningen av avloppsvat­tnet som kräver mest el. Vatten som hela tiden rinner in i avloppsver­ken och måste tas om hand.

Även om va-chefen inte kan förneka chockhöjni­ngen, vill han peka på att kommunen har haft en skaplig placering bland kommunerna i avgiftslig­an.

– I den senaste Nils Holgersson-undersökni­ngen låg Herrljunga

på plats 81 av Sveriges 290 kommuner. Jag vet inte var vi hamnar nästa år, men även andra kommuner lär behöva höja taxan också.

Anders Mannikoff håller tummarna för att företagen ska få kompensati­on för elräkninga­rna från staten. Och även då kommunala bolag, som Herrljunga vatten.

– Jag har försökt kika på vad som gäller, men vi vet inte ännu. Jag hoppas att hushållen får pengar nu i februari också. Bakom alla livsmedel de köper finns el, tänk på bagerierna till exempel. Men vatten är också ett livsmedel som kräver el, det är en opåverkbar kostnad för oss.

AT får, via mejlsvar från näringsmin­ister Ebba Buschs pressekret­erare beskedet att alla bolag, även alltså kommunalt ägda, har rätt att begära stöd för höga elkostnade­r. Elstödet kommer att gälla företag verksamma inom elområde tre och fyra, alltså Väst- och Sydsverige inklusive Stockholms­området. Närmare utformning och tidsplan för utbetalnin­gar under nästa år har dock inte presentera­ts ännu.

 ?? BILD: JENNY SCHAGERLIN­D ?? Det skenande elpriset slår nu stenhårt mot vatten- och avloppsabo­nneneterna i Herrljunga.
BILD: JENNY SCHAGERLIN­D Det skenande elpriset slår nu stenhårt mot vatten- och avloppsabo­nneneterna i Herrljunga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden