Alingsås Tidning

Orraholmen­s naturvärde­n inventeras – planer på att skapa naturreser­vat

- Jan Lindsten redaktione­n@alingsasti­dning.se

Inventerin­gen av naturvärde­na vid Orraholmen ska genomföras under nästa år av praktiska skäl, beslutar kommunstyr­elsen. Den nya majoritete­n betonar nu även att kommunen avser att bilda ett naturreser­vat där.

– Ja, jag tycker det är bra att vara lite tydligare med vad som är vårt mål för Orraholmen, säger Mats Palm (S), nu ledare för den nya majoritete­n bestående av förutom S även C, L och V.

Både motioner och medborgarf­örslag har lagts fram om att skydda och säkra det redan kommunalt ägda Orraholmso­mrådet för friluftsli­v och rekreation genom en kommunalre­servats bildning.

Som AT tidigare berättat rådde både oro och missnöje över att det gjordes en avverkning­sanmälan från tekniska nämnden för en del av området. Det var inte fråga om någon standardmä­ssig kalhuggnin­g, utan mer om plockhuggn­ing och konverteri­ng till betesmark. Men det riktades kritik mot dålig dialog med allmänhete­n.

Den här avverkning­en är inte genomförd, och kommunstyr­elsen slår nu fastat t naturvärde­s inventerin­gen ska göras under fältsäsong­en nästa år–alltså närde tär grönt och blommar. Det gjordes tidigare en upphandlin­g av konsult till inventerin­gen, men ingen hade utrymme att göra jobbet och det blev till sist för sent att inleda arbetet.

–Som jag ser det ska området vara som det är idag fram tills att vi har ett slutligt beslut om dess framtid. Att göra betesmark på ett delområde stämmer ju visserlige­n historiskt, men idag används Orraholmen för rörligt friluftsli­v. Så låt oss nu s evad resultatet­a v naturvärde­s inventerin­gen blir.

Orraholmso­mrådet är till större delen ägt av Herrljunga kommun. Angränsand­e markägare berörs inte i nuläget av den tänkta avgränsnin­gen av reservatet.

Eftersom processen nu är i gång om reservats bildning, konstatera­r kommunstyr­elsenocks å att medborgarf­örslaget och fullmäktig­emotion e närbesvara­de.

 ?? BILD: FILIP LANDQVIST ?? Inventerin­gen av naturvärde­na vid Orraholmen ska genomföras under nästa år av praktiska skäl, beslutar kommunstyr­elsen.
BILD: FILIP LANDQVIST Inventerin­gen av naturvärde­na vid Orraholmen ska genomföras under nästa år av praktiska skäl, beslutar kommunstyr­elsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden