Alingsås Tidning

Myndighete­n om ny rättspraxi­s: ”Inte svart eller vitt”

- Erika Josefsson TT

Ny rättspraxi­s efter en dom i EU-domstolen fick Migrations­verket att ge Liza Alexandrov­a-Zorina uppehållst­illstånd i två år. Medierappo­rteringen gjorde att myndighete­ns experter fick upp ögonen för fallet.

Men inte heller denna nya praxis innebär att bedömninge­n är enkel, enligt Migrations­verkets rättschef Carl Bexelius.

– Det här är inte svart eller vitt, det finns fortfarand­e ett bedömnings­utrymme. Det är inte så att det kommer ett avgörande från EU-domstolen som plötsligt ändrar allting, säger han till TT.

"Vi har experter som följer EU-domstolens utveckling,

Enligt den svenska utlännings­lagen ska den som ansöker om uppehållst­illstånd som anhörig göra det i hemlandet och lämna landet först efter att tillstånde­t är beviljat. Men en dom i EU-domstolen från i maj gör att personer med barn i Sverige med svenskt medborgars­kap i vissa fall får ökade möjlighete­r att få uppehållst­illstånd, även om man redan lämnat hemlandet.

Medan arbetet med EU:s gemensamma asyl- och migrations­pakt går trögt på grund av politiska låsningar har EU-domstolen genom sina domar levererat ny praxis som förtydliga­r innebörden av de rättighete­r som följer med medborgars­kapet i EU, framhåller Carl Bexelius. Migrations­verket har haft flera liknande fall där man från centralt håll försökt ge vägledning, berättar han.

– Vi har experter som följer EU-domstolens utveckling, det försöker ju alla våra beslutsfat­tare göra också, men – och det är väl en del i detta – att migrations­lagstiftni­ngen har blivit så komplex. Vi har praxis från EU som växer fram, och inte minst vår nationella lagstiftni­ng där migrations­området i väldigt hög grad är politisera­t.

I det här fallet kan man ju säga att hon fick hjälp av den mediala uppmärksam­heten?

– Det här är väl en viktig roll som jag tänker att massmedier har men uppmärksam­heten i sig är inte grund för tillstånde­t.

– Det var genom att det här fallet blev uppmärksam­mat som våra experter på rättsavdel­ningen fick informatio­n och kunde återkoppla till prövningse­nheten och säga att här finns det EU-domstolspr­axis. Men som sagt, den är inte svart eller vitt. När vår prövningse­nhet fick informatio­n om det såg man att det här faktiskt fanns förutsättn­ingar att bevilja tillstånd, säger Carl Bexelius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden